SVJETSKI EKONOMSKI FORUM

“Elita” se sastaje u Davosu: Klaus Schwab rekao da je glavna tema Ukrajina

Hina

Reuters

Reuters

"Naše prve misli idu prema ratu u Ukrajini", rekao je utemeljitelj WEF-a Klaus Schwab predstavljajući program ovogodišnjeg skupa.DAVOS – Tri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, rat i rizici koje on predstavlja za svjetsku ekonomiju bit će u središtu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu koji počinje u ponedjeljak.


Skup se vraća se u švicarsko zimovalište nakon dvije godine, zbog pandemije covida-19. Prošle godine, tradicionalni godišnji sastanak održan je online a  varijanta omikron ove ga je godine ponovno pomakla, sa siječnja na svibanj.


“Naše prve misli idu prema ratu u Ukrajini”, rekao je utemeljitelj WEF-a Klaus Schwab predstavljajući program ovogodišnjeg skupa.
U središtu godišnjeg sastanka bit će krize – rat u Ukrajini, pandemija koronavirusa i klimatske promjene dominirat će sastankom koji će se održati od ponedjeljka do četvrtka. Među ostalim, sudionici će raspravljati i o posljedicama rata na opskrbne lance, na opskrbu energijom i na sigurnost hrane.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij trebao bi prvi održati govor virtualnim putem. Očekuje se da gosti foruma budu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir.


Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u ponedjeljak ujutro govorit će pred sudionicima u sklopu panel rasprave o tomu na koji način Njemačka kani postati manje ovisna o ruskoj energiji.


U četvrtak bi u Davosu govor trebao održati i njemački kancelar Olaf Scholz.


Na četverodnevnom skupu u švicarskim Alpama gotovo 2500 sudionika iz politike i gospodarstva raspravljat će o rješenjima međunarodnih problema.


Moto ovogodišnjeg skupa je “Povijest na prekretnici: Vladine politike i poslovne strategije”.


“Naš glavni zahtjev prema svijetu je: nemojte prestati podržavati Ukrajinu”, rekla je novinarima u nedjelju Ivana Klimpuš, ukrajinska parlamentarka koja je doputovala u Davos, pozivajući da se ne dopusti da Rusija ponovno povede novi rat, protiv bilo koga u regiji.


“Treba nam oružje, više od bilo čega drugoga”, rekla je druga ukrajinska zastupnica u Davosu, Anastasia Radina.


U svjetlu sankcija nametnutih Rusiji, WEF je tu zemlju ove godine isključio s godišnjeg sastanka.