SVJETSKI EKONOMSKI FORUM

“Elita” se ovog vikenda ponovo okuplja u Davosu: Uz policiju čuvat će ih 5.000 vojnika i borbeni avioni

Hina

Reuters

Reuters

Švicarska vlada rasporedit će čak 5000 vojnog osoblja za potporu lokalnoj policiji. Mlaznjaci zračnih snaga ponovno će kružiti kako bi uspostavili zonu zabranjenog leta.DAVOS – Politička i poslovna elita koja ovaj vikend stiže na godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davos, švicarsko skijalište i najviši grad na svijetu, umjesto skijaške opreme ponijet će sandale.


Samit u Davosu uobičajeno se održava u siječnju, ali je pandemija nagnala organizatore da ga ove godine premjeste u svibanj.


Ponovno održavanje događaja nakon dvogodišnje stanke dobrodošla je vijest za lokalno stanovništvo, koje, kako je pokazala studija iz 2017., od svakog održanog foruma ostvari dobit u visini 60 milijuna dolara.
„Svi stanovnici su vrlo sretni što se Svjetski ekonomski forum vraća. To je sljedeći korak prema povratku u normalu“, rekao je Samuel Rosenast, glasnogovornik lokalne turističke zajednice.


Pandemija je zatvorila hotele i restorane u Davosu, čiji su svježi zrak i sunčeva svjetlost potaknuli osnivanje lječilišta prikazanih u djelu njemačkog romanopisca Thomasa Manna ‘Čarobna gora’.


„Čitava kongresna industrija je zamrla“, kazao je Rosenast, napominjući da je konferencijski centar u Davosu zatvoren više od godinu dana.


Građevinske ekipe završavaju privremene objekte i sadržaje za političku i poslovnu elitu koja dolazi na konferenciju od 22. do 26. svibnja. Vojnici podižu sigurnosne ograde.


Švicarska vlada rasporedit će čak 5000 vojnog osoblja za potporu lokalnoj policiji. Mlaznjaci zračnih snaga ponovno će kružiti kako bi uspostavili zonu zabranjenog leta.


WEF sa sjedištem u Ženevi navodi da će sastanak okupiti više od 2000 čelnika i stručnjaka iz cijelog svijeta, nešto manje nego prijašnjih foruma. Zbog rata u Ukrajini nisu pozvani vladini niti korporativni moćnici iz Rusije.


Teme dnevnog reda uključuju oporavak od pandemije, borbu protiv klimatskih promjena, budućnost rada, ubrzanje kapitalizma dionika i korištenje novih tehnologija.


Svea Meyer koja vodi kafić Kaffee Klatsch u Davosu i opslužuje nazočne sastanku, veseli se poslu u svibnju, inače mirnom razdoblju između kraja skijaške sezone i početka ljetne špice.


„Ovo je za nas velika prilika i sretni smo zbog značajnog broja posjetitelja iz WEF-a koje posljednje dvije godine nismo vidjeli“, rekla je.


„Bolje je da se WEF održi sada u proljeće nego da se uopće ne održi“, dodala je, gledajući pozitivno na otkrivanje toplijeg lica mjesta poznatijeg po zimskim sportovima.


„Barem ne moramo čistiti snijeg“.