POMOĆ U OBNOVI

EIB zbrinuo 30 obitelji na Banovini, za privremene domove donirano je 255.000 eura

Hina

Foto Davor Kovačević, Vedran Karuza

Foto Davor Kovačević, Vedran Karuza

Grupa EIB dosad donirala 255.000 eura kroz vlastita sredstava i donaciju EIB-ovih zaposlenika, za privremene domove ukupno 30 obitelji stradalih u razornom potresu.LEKENIK/PETRINJA – Europska investicijska banka (EIB) među prvima je, osiguranjem kontejnera i drugim donacijama priskočila u pomoć stradalima od potresa na Banovini, a u četvrtak su najavili i pomoć pri obnovi porušenih domova i zgrada kroz financiranje obnove, tehničku i savjetodavnu pomoć.


Voditelj ureda Grupe EIB u Zagrebu Anton Kovačev, u pratnji državnih tajnika Ministarstva financija Zdravka Zrinušića i Stipe Župana, obišao je nekoliko stradalih obitelji na području Lekenika i Petrinje koje koriste kontejnere iz donacije EIB-a, a koje su zanimali uvjeti i problemi stanovanja te mogućnosti trajnog rješenja stambenog pitanja.


Naveo je da je Grupa EIB dosad donirala 255.000 eura kroz vlastita sredstava i donaciju EIB-ovih zaposlenika, za privremene domove ukupno 30 obitelji stradalih u razornom potresu.
Osim toga, 78 osoba na stradalom području trenutno čeka obnovu svojih obiteljskih kuća u privremenim domovima, a privremene kućice donirane su obiteljima smještenima na područjima Lekenika, Gline, Petrinje, Siska, Hrvatske Kostajnice, Sunje i Dvora.


Kovačev je istaknuo kako je razorni potres, usred pandemije i patnje koje je prouzročio građanima Hrvatske, EIB-u bio poziv na djelovanje, navodeći kako je ponosan na solidarnost koju su pokazale njegovi kolege i Institut EIB-a u pružanju “pravodobnog odgovora”.


EIB je odmah poslije potresa i u Zagrebu i na Banovini ponudio hrvatskoj Vladi svoju pomoć pri obnovi porušenih domova i zgrada kroz financiranje obnove, tehničku i savjetodavnu pomoć, kako bi se što brže vratili u normalan život svi građani Hrvatske koji su pretrpjeli štetu na svojim objektima i domovima”, rekao je Kovačev.


Marić očekuje uspješnu suradnju


EIB-u i njenim zaposlenicima na pomoći je zahvalio i ministar financija Zdravko Marić, poručivši kako ova donacija pokazuje predanost EIB-a jačanju solidarnosti unutar EU, što je i jedna od osnovnih vrijednosti na kojoj se temelji Unija.


“EIB je naš značajan partner za poticanje ulaganja u velikom broju sektora te u budućnosti očekujemo nastavak uspješne suradnje s ciljem daljnjeg poticanja gospodarskog rasta u RH”, rekao je Marić.


Uz manju donaciju EIB-ovih zaposlenika za zagrebačko rodilište u Petrovoj ulici, nakon potresa u ožujku 2020. godine, posljednja donacija predstavlja novi veliki doprinos EIB-a u pomoći Hrvatskoj za ublažavanje potresa.


U Lekeniku je, nakon potresa, čak 121 obitelj zatražila i dobila privremeni smještaj. O tijeku obnove goste je obavijestio načelnik općine Ivica Perović i predsjednik Općinskog vijeća Marin Čačić, koji su rekli da općina pomaže u obnovi infrastrukture, a po mogućnosti i drugim oblicima pomoći stradalima.


Stradalnici: Bojimo se proljeća


Četveročlana obitelj Jurić iz Lekenika sama je osposobila dio oštećene kuće, kako bi rasteretili kontejner. Antun Jurić pritom je kazao kako vjeruju da će ovako izdržati do proljeća. Kaže kako se boji proljeća, kada će morati plaćati sve režije.


Na sličan se način snašla i četveročlana obitelj Silaj u Petrovcu koristeći dio oštećene kuće, ali kako kaže Vlado Silaj, spavaju i najviše borave u kontejneru gdje se osjećaju sigurno.


Trajno stambeno rješenje s nestrpljenjem očekuje u Barica Pavleković iz Petrinje, čiju su kuću staru 150 godina stručnjaci proglasili neupotrebljivom. U kontejneru je živjela sa sinom koji je u međuvremenu zasnovao obitelj i iznajmio stan, a i ona je zbog velike kondenzacije u kontejneru u zimskim uvjetima, potražila drugi privremeni smještaj. Rješenje vidi u konstrukcijskoj obnovi stare kuća, koju očekuje iduće godine.


U Petrinji, kako je kazala gradonačelnica Magdalena Komes koja je dočekala goste, obnova je daleko najvažnije pitanje.


Zahvalivši EIB-u na dosadašnjoj pomoći, najavila je izradu strateškog plana obnove i razvoja grada, na što je Kovačev naveo da to otvara nove mogućnosti pomoći EIB-a, ne samo u financiranju nekih projekata, već i u tehničkoj i savjetodavnoj pomoći.