Prvi u svijetu

Dubrovnik: Testiran autonomni sustav robota za prikupljanje otpada iz mora

Hina

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Prorektorica za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Dubrovniku Marijana Pećarević ocijenila je da je utjecaj čovjeka na more najviše izražen u malome i zatvorenome Jadranskom moru.DUBROVNIK – Autonomni sustav robota za prikupljanje otpada iz mora, prvi u svijetu, preliminarno je testiran danas kod otoka Lokruma, u blizini Dubrovnika, u sklopu projekta Europske unije SeaClear.


Bart de Schutter s Tehničkog sveučilišta u Delftu, u Nizozemskoj, vodećeg partnera projekta, rekao je kako je prednost autonomnog sustava veća vremenska i prostorna operativnost od ronilaca.


“Sustav se koristi bespilotnim letjelicama za nadzor, baznim brodom kao površinskim plovilom te dvama podvodnim autonomnim robotima za lociranje, prepoznavanje i prikupljanje otpada. Podvodni roboti povezani su s baznim brodom koji im privezačem šalje energiju, a tako i komuniciraju”, objasnio je de Schutter.
Dodao je da se jedan podvodni robot koristi kamerom i sonarom za lociranje i prepoznavanje otpada, a podatke šalje drugom robotu opremljenom hvataljkom, koji prikuplja otpad s morskom dna i odlaže ga u košaricu.


Prorektorica za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Dubrovniku Marijana Pećarević ocijenila je da je utjecaj čovjeka na more najviše izražen u malome i zatvorenome Jadranskom moru.


“Sredozemlje je među najonečišćenijim morima na svijetu, a Jadran je tek mali zaljev. Posebno smo na udaru otpada iz drugih zemalja. Iako mu često tepamo da je kristalno čist, Jadranu je potrebna puno bolja zaštita. Premalo ulažemo u tako važan resurs”, rekla je Pećarević.


Voditeljica projekta SeaClear za Sveučilište u Dubrovniku Ivana Palunko istaknula je kako je pandemija koronavirusa odgodila preliminarna testiranja u projektu koji traje već 18 mjeseci.


“Tek danas smo obavili prva zajednička testiranja i prikupili smo dosta informacija za nastavak razvoja algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji, strojnom učenju i autonomnim robotima”, izjavila je Palunko.


Osim Lokruma, projekt će se testirati i u Malostonskom zaljevu te u luci u Hamburgu.


Projekt autonomnog sustava robota za prikupljanje otpada iz mora dio je 37 milijuna kuna vrijednog projekta Europske unije SeaClear, koji potpuno financirana Europska komisija, a u njemu sudjeluje osam partnera.


U svjetskim oceanima ima više od 60 milijuna tona otpada, od čega je više od 90 posto na morskome dnu.