KONAČNO

Država rješava problem zaštićenih najmoprimaca i vlasnika. Sve prijave u Registru stanova do 15. srpnja

Dražen Katalinić

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Prijava je obvezna za vlasnike i zaštićene najmoprimce, odnosno onaj tko se ne prijavi u Registar, neće moći ostvariti pravo koje mu pripada temeljem zakona 


Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić pozvao je vlasnike i zaštićene najmoprimce da se do 15. srpnja prijave u Registar stanova u privatnom vlasništvu u kojima žive zaštićeni najmoprimci kako bi mogli ostvariti prava, a na temelju Javnog poziva koji je objavljen 24. travnja.


Prijava je obvezna za vlasnike i zaštićene najmoprimce, odnosno onaj tko se ne prijavi u Registar, neće moći ostvariti pravo koje mu pripada temeljem zakona. Prijavu je potrebno podnijeti ako je vlasnik (suvlasnik) stana fizička osoba ili trgovačko društvo, a ako je stan u vlasništvu države, jedinice lokalne samouprave ili ustanove u vlasništvu države, odnosno lokalne samouprave, tada prijavu nije potrebno podnositi.


Povoljan najam
Vlasnici prijavom mogu ostvariti pet mogućnosti zahvaljujući izmjenama zakona nakon presude Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i odluke Ustavnog suda, a to su: povrat nekretnine u svoje vlasništvo, isplatu najamnine od 7,5 do 9,375 eura po četvornom metru od prvog svibnja iduće godine, zatim prodaju stana državi ili njegovu zamjenu te solidarnu naknadu.


S druge strane, zaštićeni najmoprimci – osobe koje su u prijašnjem, socijalističkom sustavu dobile stanarsko pravo u stanovima koji su u privatnom vlasništvu, stječu pravo vlasništva pod povoljnim uvjetima, mogućnost isplate umjesto stambenog zbrinjavanja, mogućnost trajnog stambenog zbrinjavanja u stanu u vlasništvu države po cijeni od dva eura po četvornom metru, kao i plaćanje troškova selidbe (za ranjive skupine poput invalida i starije od 65 godina te socijalne slučajeve) u iznosu od 1.000 eura.


Ministar Bačić je za primjer uzeo treću mjeru, odnosno useljenje u stan u vlasništvu države. Za stan od 40 kvadrata u Zagrebu ili Splitu u vlasništvu države, mjesečni najam iznosio bi 80 eura, odnosno kod kupnje cijena stana bila bi 33.364 eura ako umirovljenik plaća odjednom, tj. 178,75 eura mjesečna rata za umirovljenika uz rok otplate od 20 godina. Kod kupnje stana ostvarivali bi se pak popusti, i to 20 posto ako se kupoprodajna cijena plaća odjednom te dodatnih 10 posto za svakog člana kućanstva koji je branitelj ili član obitelji umrlog ili nestalog branitelja, umirovljenik ili maloljetnik. Zaštićeni najmoprimci tako bi prvi put, po povoljnim uvjetima, mogli steći pravo vlasništva, odnosno otkupiti stan.


Bivši vlasnici oduzetih stanova okupljeni u udrugu Vlasništvo i posjed, procjenjuju da je u Hrvatskoj ostalo ne više od tisuću stanova u, kako kažu, režimu prisilnog najma, najviše u Zagrebu i Splitu. Možda se radi i o manjoj brojci, ali to će pokazati Registar.


Posebna uprava


Vlada, pak, procjenuje da je riječ 1.400 stanova, a primjenom ovog zakona isplatit će se oko 500 zaštićenih najmoprimaca, izgraditi oko 500 stanova u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Dubrovniku koje će Vlada dati u najam ili ih prodati pod povoljnim uvjetima najmoprimcima, 300 stanova u svom vlasništvu dati u najam ili prodati najmoprimcima te 100 stanova otkupiti od vlasnika i prodati ih najmoprimcima.


Bačić je također najavio da će se u Ministarstvu državne imovine osnovati posebna Uprava koja će se baviti isključivo rješavanjem pitanja zaštićenih najmoprimaca, odnosno vlasnika stanova. Potvrdio je da su protiv posljednjeg zakonskog rješenja Ustavnome sudu podnesena dva zahtjeva za ocjenom ustavnosti (jedne od udruga zaštićenih najmoprimaca te bivšeg saborskog zastupnika Domagoja Hajdukovića). No, poručio je, neće se čekati ishod i odluka Ustavnoga suda, već se ide u provedbu zakonskog rješenja.


Prijave se mogu podnijeti u Ministarstvu u Zagrebu, putem e-pošte ili preporučenom pošiljkom, kao i u Splitu u Upravi za raspolaganje i upravljanje nekretninama. Prijava se podnosi temeljem obrasca dostupnog na internetskim stranicama Ministarstva, a uz nju je potrebno dostaviti ugovor o najmu stana ili sudsku presudu koja takav ugovor zamjenjuje, odnosno dokaz vlasništva nad stanom (izvadak iz zemljišnih knjiga, kupoprodajni ugovor, rješenje o nasljeđivanju i dr).


Cjelokupni trošak 107 milijuna eura


U Registar je dosad prijavljeno oko 200 stanova, od čega se 55 posto prijavljenih stanova nalazi u Zagrebu, njih 30 posto u Splitu i 7,5 posto u Dubrovniku, a Bačić očekuje da će ukupno biti 600 do 800 prijava. Za sve su osigurana sredstva u proračunu, procijenjeno je da će ukupno za provebu zakona biti potrebno 107 milijuna eura.