Savez podupire zahtjeve za snižavanje stope PDV-a na sir koji su dolazili uglavnom od većih prerađivača mlijeka i mliječne industrije, ali naglašava posebnosti proizvođača koji sir proizvode isključivo od mlijeka proizvedenog na vlastitom gospodarstvu.




Napominje kako se ta skupina proizvođača uz probleme koje nosi proizvodnja i plasman sira, bori i s visokim ulaznim troškovima, poteškoćama s korištenjem državnog poljoprivrednog zemljišta i bolestima koje su pogodile stoku.


Dok sve veći broj uzgajivača odustaje od proizvodnje, a iznimno je teško privući nove mlade uzgajivače, poslovanje s najvišom stopom PDV-a na sir u Europskoj uniji predstavlja ozbiljan konkurencijski problem, istaknuli su iz Saveza.


Proizvodnja sira koja se odvija u obiteljskim mini siranama, kako su kazali, često je glavni oslonac opstanka stočarske proizvodnje i ostanka stanovnika na određenom području. Ta proizvodnja također predstavlja važan dio bogate hrvatske gastronomske ponude.


“Uvođenjem stope od pet posto osigurali bismo pravednu konkurenciju te potaknuli rast i razvoj proizvođača sira u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom da bi takva odluka bila od ogromnog značaja za najmanji dio tog sektora – proizvođače sira, ujedno i stočare, koji proizvodnju sira i drugih mliječnih proizvoda zasnivaju isključivo na mlijeku kojeg proizvode na svom gospodarstvu”, kažu u Hrvatskom savezu uzgajivača ovaca i koza.