POGOĐENA BANIJA

Dodijeljeno više od 50 potpora za obnovu poljoprivrednih gospodarstava od potresa

Hina

Foto Glas Slavonije

Foto Glas Slavonije

Pet ugovora upućeno je samo ovoga tjedna u Sisačko-moslavačku županiju, a na dva natječaja pristigla je 171 prijava i zatražena potpora veća od 76 milijuna kuna, kaže se u priopćenju ministarstva.ZAGREB – Do sada je doneseno više od 50 odluka o potpori za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala na Baniji, krenule su i isplate, a zahuktala se i obnova gospodarskih objekata, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.


Pet ugovora upućeno je samo ovoga tjedna u Sisačko-moslavačku županiju, a na dva natječaja pristigla je 171 prijava i zatražena potpora veća od 76 milijuna kuna, kaže se u priopćenju ministarstva.


Dodaje se da je uz druge mjere Ministarstvo poljoprivrede nakon potresa otvorilo prilagođene i pojednostavljene natječaje koji poljoprivrednicima omogućuju brzu prijavu štete, putem kojih je stavljeno na raspolaganje 120 milijuna kuna. Naime, omogućene su prijave i korisnicima koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika, pojednostavljena je dokumentacija za prijavu na natječaj te je obveza dostave određene dokumentacije pomaknuta na kraj ulaganja.
S Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak stvoren je jamstveni program u sklopu kojega se garancija može opravdati sve do zadnje rate. To znatno olakšava zatvaranje financijske konstrukcije projekta, kažu u iniszarstvu.


Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja nastavit će objavljivati natječaje za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnih potencijala dokle  god bude interesa i potrebe, kaže se u priopćenju.