RASTE ZARADA

Dobar posao na cjepivu: Johnson&Johnson povećao prihode i dobit u prvom tromjesečju

Hina

foto: REUTERS/Mike Blake

foto: REUTERS/Mike Blake

rodajom cjepiva protiv covida J&J je uprihodio 100 milijuna dolara.NEW YORK – Američka kompanija Johnson&Johnson izvijestila je u utorak da su joj dobit i prihodi porasli u prvom tromjesečju, odražavajući skok prodaje lijekova i medicinske opreme i isporuke cjepiva protiv covida 19.


Ukupni prihodi u prvom su tromjesečju porasli 7,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dosegnuvši 22,32 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je 6,9 posto, na gotovo 6,2 milijarde dolara.


Prodaja lijeka za karcinom Darzalexa poskočila je za 45,7 posto, na 1,37 milijardi dolara, a Stelare, lijeka koji se koristi za liječenje Crohnove bolesti i plak psorijaze, za 18 posto, na 2,15 milijardi dolara.
Prodajom cjepiva protiv covida J&J je uprihodio 100 milijuna dolara.


Poručili su ujedno da SAD-u do kraja svibnja namjeravaju isporučiti 100 milijuna doza cjepiva protiv covida-19. U ponedjeljak je već počela isporuka njih više od 17 milijuna.


Američki regulatori prošli su tjedan privremeno obustavili primjenu toga cjepiva do dovršetka istrage koju su pokrenuli temeljem izvješća o pojavi krvnih ugrušaka u šest žena koje su primile cjepivo, a istražuju i druge moguće slučajeve ozbiljnih nuspojava.


Primjena J&J-evog cjepiva potom je privremeno obustavljena u Južnofričkoj Republici i u mnogim europskim zemljama, podsjeća Reuters.


Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je danas da je ustanovila moguću vezu između J&J-evog cjepiva i rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka kod odraslih koji su primili cjepivo u SAD-u, ali je istaknula da korist od cijepljenja premašuje rizik.


Američka kompanija očekuje u ovoj godini prilagođenu neto dobit u rasponu od 9,42 do 9,57 dolara po dionici. Prošle godine iznosila je 8,03 dolara po dionici. U prva tri mjeseca ove godine poskočila je 12,6 posto, na 2,59 dolara.