Pomoć pacijentima

DiaHelp: Hrvatska aplikakacija koja dijabetičarima može spasiti život

Ljerka Bratonja Martinović

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U slučaju da član DiaHelp zajednice bude pokraden, izgubi, zaboravi ili slučajno uništi svoje trakice, lancete, senzor, inzulin, igle, uključivanjem SOS gumba na aplikaciji on može alarmirati korisnike u svojoj blizini.ZAGREB – Aplikacija DiaHelp prva je hrvatska i u svijetu jedinstvena besplatna aplikacija za pomoć osobama s dijabetesom. Pomoću aplikacije oboljeli mogu u svakom trenutku komunicirati s drugim korisnicima koji se nalaze u njihovoj blizini i u slučaju potrebe dobiti brzu pomoć. Konkretno, u slučaju da član DiaHelp zajednice bude pokraden, izgubi, zaboravi ili slučajno uništi svoje trakice, lancete, senzor, inzulin, igle, uključivanjem SOS gumba na aplikaciji on može alarmirati korisnike u svojoj blizini, s molbom za pomoć u opremi. U slučaju da se osoba osjeća loše, aktiviranje Panic gumba alarmira korisnike u blizini i šalje preddefiniranu SMS-poruku unaprijed odabranim članovima obitelji i prijateljima. Lokacija osobe u nevolji dio je poruke, a alarmirano može biti više osoba, što povećava šansu da nužna pomoć stigne što brže.


Isto tako, osoba koja je tek dobila dijagnozu dijabetesa ili dijabetičar koji se tek doselio u novi grad uz pomoć aplikacije može locirati druge korisnike, upoznati ih i s njima razmjenjivati iskustva i informacije. Pored toga, korisnicima aplikacije dostupne su najnovije vijesti iz svijeta dijabetesa, tekstovi o prehrani, tehnologiji, najnovijim metodama kontrole šećera u krvi, kao i priče o životu s dijabetesom s portala DiaHelp.net.


Aplikacija je dizajnirana za iPhone i Android pametne telefone te je dostupna na AppStore i Google Play. Nakon instalacije aplikacije, korisnik kreira profil u koji su uključeni bitni podaci o bolesti. Popularizacija i veći broj korisnika, dijabetičara tipa 1 i tipa 2 te njihovih obitelji, u ovoj početnoj fazi primjene aplikacije ključni su faktori za stvaranje široke zajednice korisnika koja si međusobno pomaže, ističe osnivač DiaHelpa, Davor Skeledžija. On očekuje da bi, s obzirom na broj oboljelih u Hrvatskoj, aplikaciju moglo koristiti više od 100.000 ljudi, a dragocjeno bi bilo, kaže, da je na svojim telefonima imaju i članovi obitelji oboljelih.
– Dijabetes je prošle godine u Hrvatskoj bio treći uzrok smrti među bolestima. Taj podatak, kao i činjenica da je, kao kod malo koje druge bolesti, samoregulacija pacijenta od presudne važnosti, ukazuje na izuzetnu važnost koju nova aplikacija može imati u poboljšanju kvalitete i spašavanju života dijabetičara kojih je po procjenama u Hrvatskoj danas približno pola milijuna, ističe Skeledžija. U akutnim i po život opasnim stanjima ketoacidoze i hipoglikemije, brza pomoć i podrška u potrebnoj opremi mogu biti presudni.