OKRUTNI POHOD

Detalji stravičnog masakra u SAD-u: Djeca su zvala u pomoć, a policija oklijevala i zakasnila

P. N.

Reuters

Reuters

Neki od učenika zarobljenih u učionicama s ubojicom preživjeli su masakr, uključujući najmanje dvojicu koji su nazvali hitnu, rekao je McCraw, iako nije ponudio konkretan broj.Uspaničena djeca i učitelji uputili su pola tuceta poziva hitnoj službi 911 iz učionica u Teksasu u kojima se odvijao masakr, prema službeniku u petak, koji je također rekao da je učiteljica otvorila vrata nekoliko minuta prije nego što je ubojica ušao. Najmanje dvoje djece nazvalo je broj za hitne slučajeve 911 iz dvije povezane učionice nakon što je 18-godišnji Salvador Ramos ušao s puškom, rekao je Steven McCraw, direktor Teksaškog odjela za javnu sigurnost, piše The Epoch Times.


Neki od učenika zarobljenih u učionicama s ubojicom preživjeli su masakr, uključujući najmanje dvojicu koji su nazvali hitnu, rekao je McCraw, iako nije ponudio konkretan broj. Ramos je također ušao u osnovnu školu Robb u Uvaldeu kroz vrata koja je samo nekoliko minuta prije toga otvorio učitelj, dodao je McCraw. McCraw je rekao da u školi također nema službenika za školske resurse, a ne može reći zašto. Policajac je, kako je rekao, kasnije odgovorio kada je netko nazvao hitnu. Oko 11:27 ujutro u utorak, učitelj je otvorio vrata u osnovnoj školi Robb, došavši otprilike 1 minutu prije nego što je Ramos srušio svoje vozilo u blizini, rekao je McCraw. Ista učiteljica oko dvije minute kasnije u 11.30 sati prijavila je nesreću i muškarca s pištoljem.


Nije jasno zašto je učiteljica otvorila vrata ili ih nije zatvorila nakon što su vidjeli kako se osumnjičeni srušio. Zapovjednik mjesta, rekao je McCraw, mislio je da je Ramos zabarikadiran u učionici i da djeca nisu u opasnosti, dajući policiji vremena da se pripremi. “S obzirom na to gdje sada sjedim, naravno, to nije bila ispravna odluka”, rekao je McCraw. “Bila je pogrešna odluka” odgoditi ogled s osumnjičenikom, dodao je. Ramos je u napadu ubio ukupno 21 osobu, uključujući 19 djece. Strijelca su također ubili odgovorni službenici za provođenje zakona.
“Odluka je donesena na licu mjesta… da je ovo bila zabarikadirana situacija, bilo je vremena za preuzimanje ključeva i čekanje da taktički tim s opremom krene naprijed, provali vrata i preuzme temu”, rekao je, dodajući da u to vrijeme nije bio tamo.


“U tom trenutku to je bila odluka, to je bio proces razmišljanja.” Netko koga McCraw nije identificirao nazvao je liniju 911 više puta počevši od 12:03 sati, rekavši policiji šapatom da ima više mrtvih i da je još “osam do devet” učenika živih, rekao je pukovnik. Jedan student je zvao u 12.47 sati i zamolio operatera da “pošalji policiju odmah”. Policajci nisu ušli u učionicu do 12:50, prema McCrawu, kada je taktički tim američke granične patrole upotrijebio ključeve od domara da otvori zaključana vrata i ubije Ramosa.