Troje ozlijeđenih

Žrtve MMA boraca s Platka puštene na kućno liječenje, u KBC-u objasnili zašto su ozljede – lakše

Šarlota Brnčić, Barbara Čalušić, Vladimir Mrvoš, Portal Novi list

Policija zasad brutalni napad na popularnom riječkom skijalištu tretira kao puko remećenje javnog reda i mira, a sve ozljede kao lakšeU Kliničkom bolničkom centru Rijeka u srijedu su tijekom poslijepodneva poručili kako je sve troje pacijenata koji su ozlijeđeni u napadu na Platku otpušteno iz bolnice na kućnu njegu.


“Svi pacijenti otpušteni su na kućnu njegu s lakšim ozljedama. Nemamo drugih komentara”, poručili su kratko iz riječkog KBC-a.


Iako policija, uobičajeno, nije objavila identitet napadača, neslužbeno saznajemo da su, uz Abramovića, nekad talentiranog skijaškog reprezentativca, akteri tog nemilog čina bili i Matej Krunić te Lovro Pavelić, koji je i vozio BMW, no sva trojica su, kao što smo već ranije izvijestili, nakon privođenja i ispitivanja pušteni da se brane sa slobode

Policija zasad napad tretira kao puko remećenje javnog reda i mira, a sve ozljede kao lakše. No, za Dnevnik Nove TV je liječnica iz KBC Rijeka Ana Mišković rekla da je jedan od napadnutih zadobio prijelom ruke.


Premda se svaki prijelom ruke klasificira kao teška tjelesna ozljeda, osim prijeloma prsta, liječnica je rekla da su napadnuti zadobili lakše tjelesne ozljede.


“Nije se radilo o frakturi, već…”


Zašto su žrtvama utreniranih MMA boraca s Platka, kada su bile na hitnom prijemu ipak ustanovljene teške tjelesne ozljede?


“Nije se radilo o frakturi, već o pomaku jedne koščice u šaci. Kolege su kost vratile na mjesto”, objasnio je za Dnevnik Nove TV ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.


Prema njemu, ozljeda se prati i – ako dođe do pogoršanja – postoji mogućnost da se ozlijeda iz lakše prekvalificra u težu.


Foto Kamera GSC Platak


Zanimljivo, premda je do brutalnog napada došlo još u nedjelju, policija još uvijek nije dostavila ni obavijest, a niti kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci o ovom slučaju.


Glasnogovornica i zamjenica ODO Rijeka Sanja Šimac za Dnevnik Nove TV nije htjela reći je li to uobičajena praksa. Napominje da se drže dijela policijskog izvješća, u kojem piše da će “protiv njih biti podneseni optužni prijedlozi nadležnom općinskom sudu”.


Kako to vidi policija


Što o svemu zasad kaže policija?


“Policijski službenici II. policijske postaje Rijeka provode kriminalističko istraživanje vezano za narušavanje javnog reda i mira tučnjavom, koje se dogodilo u nedjelju, 29. siječnja u večernjim satima na izletištu, odnosno skijalištu Platak kod Rijeke.


Prema dosad utvrđenom, tučnjava između više osoba dogodila se oko 20 sati na skijaškoj stazi, a zbog kretanja osobnog vozila po toj stazi.


Naime, 21-godišnji hrvatski državljanin se nepropisno kretao osobnim vozilom marke BMW stazom uslijed čega je vozilo propalo u snijeg te je potom zatražio pomoć od 43-godišnjeg djelatnika zimske službe da ga odveze sa staze.


Budući da isti to nije mogao učiniti, 21-godišnjak se s još dvojicom suvozača s njime verbalno, a potom i fizički sukobio.U nastavku tučnjave sudjelovale su i druge osobe, a pritom je troje hrvatskih državljana ozlijeđeno, pa su zatražili liječničku pomoć u KBC-u Rijeka.


Tijekom dosadašnjeg istraživanja policija je utvrdila da su trojica hrvatskih državljana, starosti 21 i 22 godine, počinila prekršaj iz čl. 6. naročito drsko i nepristojno ponašanje iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, i protiv njih će biti podneseni optužni prijedlozi nadležnom općinskom sudu.


O prekršaju 21-godišnjeg vozača policija je dostavila i obavijest komunalnom redarstvu u čijoj je nadležnosti daljnje procesuiranje.


Kriminalističko istraživanje se nastavlja provedbom svih potrebnih mjera i radnji kako bi se utvrdile relevantne činjenice ovog događaja i po okončanju će biti podnesene odgovarajuće prijave protiv počinitelja”, izvijestila je Svemirka Miočić, policijska službenica za odnose s javnošću.


Svjedok: Bilo je to strašno za vidjeti


Pročelnik riječke Stanice HGSS-a Marko Andrić bio je i sam svjedok nemilih događaja na Platku.


“Naše radno vrijeme na Platku je do 16 sati, ali dežurni smo do 18 sati ako treba nekom pomoći. Naš napadnuti član taj je dan pomogao dvjema djevojkama planinarkama koje su imale problema i teško mi je zamisliti da humana osoba – volonter koji pomaže drugima, može tako proći.


Platak je obiteljsko okupljalište i do sada nismo zabilježili takav slučaj nasilništva, iako je bilo nekoliko slučajeva da su automobilima “driftali” po snijegu, kaže Andrić.


Foto Vladimir Mrvoš


– Naš član nakon 20 sati krenuo je kući, ali smo čuli da je vani nastala neka gužva. Izašao sam van i vidio da je napadnut, pa smo mu odmah krenuli pomoći, ali nisam vidio prvi napad koji se dogodio.


Bio sam prisutan kada je naš pripadnik dobio još jedan udarac zbog kojeg je pao, a kada se pokušao pridići u sjedeći položaj, jedan od mladića mu je zadao snažan udarac u glavu.


Bilo je to strašno za vidjeti. Ležao je i odmah smo mu prišli pomoći tako što smo mu izvadili jezik i stavili ga na bok kako se ne bi ugušio. Odmah sam nazvao hitnu službu i policiju s kojima svakodnevno surađujemo u akcijama spašavanja, kaže Andrić.


Pročelnik HGSS-a začuđen policijom


Napomenuo je da napadači ni u jednom trenutku nisu pokušali pobjeći, već su isticali da su “oni borci i da su istrenirani”.


– Stvorila se velika gužva i mnogi su htjeli pomoći ozlijeđenom kolegi. Brzo je došla hitna pomoć, a kada su ga unosili u vozilo hitne pomoći, stigla je i policija, kaže Andrić.


Na upit je li vidio još neki incident osim na kolegu iz HGSS-a, Andrić kaže da ne zna kako je došlo do drugih ozljeda, jer kada je vidio da mu je kolega završio u nesvjesti, samo se posvetio tome kako da mu pomogne i pozove hitnu pomoć.


Na upit čuje li se s ozlijeđenim kolegom kaže da još nije oporavljen i da je otpušten na kućnu njegu, ali da je više puta nakon nemilog incidenta na Platku bio u bolnici na brojnim pregledima glave.


– Nazvao sam ga da ga pitam kakvo mu je trenutačno stanje, on mi se javio i rekao da i dalje ima jake vrtoglavice i da ide redovito doktoru jer ima bolove u glavi, rekao je Andrić.


Pomalo se začudio da ga policija, iako ima njegove podatke, nije kontaktirala kako bi dao svoj iskaz o nemilom incidentu koji je mogao i tragično završiti.


Šef borilačkog kluba izbacio Abramovića


MMA borac Luka Tiriel Abramović, jedan od trojice napadača koji su u nedjelju navečer brutalno pretukli dvojicu članova HGSS-a i još dvoje posjetitelja na Platku, izbačen je iz borilačkog kluba Dynamite Gym Rijeka.


Potvrdio nam je to predsjednik kluba Mladen Kujundžić, koji je osudio nasilničko ponašanje svog dojučerašnjeg borca i njegovih prijatelja koji su, nakon što su svojim BMW-om zaglavili u snijegu, iskalili bijes na nedužnim građanima.


– Sramotno. Tu gorčinu vam riječima ne mogu opisati i on više nije član mog kluba, kazao nam je u razgovoru Kujundžić, koji je odmah reagirao, vidno ogorčen nasiljem i krajnje nesportskim ponašanjem.


Velika sramota


Kujundžić je o brutalnom napadu saznao već tijekom noći, a posebice ga boli što je jedan od upletenih u ovaj grozni slučaj bio njegov natjecatelj.


Foto Mateo Levak


– Apsolutno ne podržavam ovakvo ponašanje koje je za svaku osudu. Već je sramota što su automobilom došli na skijalište, a da ne govorimo dalje.


Istukli su ljude koji spašavaju tuđe živote. Nemam riječi zbog napada, a posebice zbog napada na djevojku.


Taj član je stvarno bio odličan sportaš i do sada nikada nisam čuo ništa loše o njemu. Nakon ovoga više nije član mog kluba, rekao nam je Kujundžić.


Izrazio je i žaljenje što se ovako ružan događaj povezuje s njime i sa sportom dio kojega je i sam.


– Cijeli život sam uložio u ovaj klub i nikada mi nije palo na pamet da se nesportski ponašam i zato smatram da je ovo za svaku osudu.


Da se tako nešto dogodilo u klubu ili van kluba pred mojim očima, moglo bi se mene osuditi. Mislim da nije u redu da se dalje loše govori o meni i o klubu jer apsolutno nemam veze s time.


Ne bih želio da se moje ime i klub povezuju s time jer moja obitelj ne zaslužuje tretman “pljuvanja” zbog jednog člana kluba koji to sada više i nije, naveo je Kujundžić, reagirajući na generaliziranje koje je o borilačkim vještinama odmah krenulo na mrežama.