Kristian Vukasović

Zbog smrti mladog Kristiana u zatvoru obitelj traži odštetu od 700.000 kuna

Hina

Foto Screenshot RTL, Screenshot

Foto Screenshot RTL, Screenshot

Kristian Vukasović je krajem kolovoza prošle godine preminuo u splitskoj bolnici gdje su ga prvog dana kolovoza prebacili iz splitskog zatvoraSPLIT Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić, koji zastupa roditelje Kristiana Vukasovića (18) preminulog nakon boravka u splitskom zatvoru, uskoro bi sudu trebao podnijeti odštetni zahtjev na iznos od 700 tisuća kuna s obzirom da je Općinsko državno odvjetništvo odbilo zahtjev za mirnim rješenjem spora.


U Državnom odvjetništvu, kako se doznaje u srijedu, ne smatraju da postoji uzročno-posljedična veza između postupanja državnih tijela i Kristianove smrti.


Kristian Vukasović je krajem kolovoza prošle godine preminuo u splitskoj bolnici gdje su ga prvog dana kolovoza prebacili iz splitskog zatvora.
U travnju 2019. osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u kojima je izgorjelo pet maslina, par stabala i dva hektara trave. Sam je odšetao u policijsku postaju i prijavio se.


Unatoč tome što je bio dijete s posebnim potrebama, što je imao teži invaliditet, potrebu za cjelodnevnu pomoć i njegu te što je bolovao od poremećaja piromanije smješten je u istražni zatvor Bilice u Splitu.


Kazneni postupak se protiv njega redovito vodio pa mu se sudilo kao zdravoj osobi. Nakon što je završio u istražnom zatvoru bio je u teškom psihičkom stanju i nekoliko je puta prebacivan u zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje mu je dijagnosticiran suicidalni poriv.


Usprkos tome vraćen je u zatvorsku ćeliju na splitskim Bilicama odakle je u komi prebačen u splitsku bolnicu gdje je i preminuo.


Nalaz obdukcije, koji je bio gotov mjesec dana nakon mladićeve smrti, pokazao je da je mladi Omišanin preminuo od zatajenja srca od zloćudne aritmije, a prema nalazu imao je probleme sa srcem i mozgom te niz krvnih podljeva.


No, obitelj za Kristianovu smrt krive sustav pa su angažirali odvjetnika.