Nova uhićenja

Zagrebačku hobotnicu razbijaju – Riječani. I najnoviju akciju vodi beskompromisni policajac Božo Barbarić

Tihana Tomičić, Vanja Vesić

Emica Elvedji/PIXSELL / arhiva NL

Emica Elvedji/PIXSELL / arhiva NL

Barbarić je jako dobro upoznat sa stanjem u Zagrebu jer je sudjelovao i u akciji Agram, kad je bio uhićen sam gradonačelnik Milan BandićU novoj antikorupcijskoj akciji u kojoj je sudjelovao i riječki Policijski Nacionalni USKOK, u Dubrovniku je jučer ujutro uhićen Riječanin Patrik Šegota (45), bivši šef Gradskih groblja Zagreb i aktualni pomoćnik direktorice Zagrebparkinga, a u Omišlju na Krku njegova sestra Tamara Šegota.


U Zagrebu je uhićen pravnik u Gradskim grobljima Drago Pleše te dvije sudske zaposlenice Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Sesvetama Suzana P. i Ana Marija Končić, voditeljica odjela i ujedno kći prvog predsjednika Ustavnog suda, pokojnog Jadranka Crnića. Privedena petorka dovodi se u vezu s podmićivanjem i zloupotrebom položaja u mandatu bivše zagrebačke vlasti Milana Bandića, a sam Šegota za primanje 670 tisuća kuna mita kako bi privatnoj građevinskoj tvrtki Nenada Bukovca namjestio poslove sa zagrebačkim Grobljima u vrijednosti od najmanje tri milijuna kuna. Navodno, Bukovac je Šegoti za nagradu izgradio kuću s bazenom na Krku, a Šegota je primao i dio dobiti od građevinskih radova koji su dogovoreni u korist Bukovčevih tvrtki. Poduzetnik koji je već ranije bio pod nadzorom istražitelja prošlog je tjedna digao ruku na sebe i izvršio samoubojstvo. Jučerašnji uhićenici bit će ispitani pred USKOK-ovim istražiteljima.


Otkrivena namještaljka


Nova USKOK-ova akcija uslijedila je nakon nedavnog uhićenja 18 poduzetnika i službenika zagrebačke administracije bliskih bivšem zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću osumnjičenih za mito i korupciju, među kojima se našao i donedavni glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.


Zagrebačku hobotnicu razbijaju Riječani
Iz USKOK-a je potvrđeno da je i ovu akciju u Zagrebu, kao i uhićenja prije desetak dana, vodila riječka služba PNUSKOK-a koju godinama vodi riječki policajac Božo Barbarić, poznat po nizu akcija razbijanja narko-bandi, ali i osjetljivih operacija poput afere SMS vezane uz neke od tada važnijih ljudi HDZ-a, potom one iz 2014. godine pod nazivom »Pokvareni policajac«, kao i akcije uhićenja članova Uljanikove uprave 2019. godine.


Barbarić je jako dobro upoznat sa stanjem u Zagrebu jer je sudjelovao i u akciji Agram, kad je bio uhićen sam gradonačelnik Milan Bandić. Smatra ga se beskompromisnim borcem protiv kriminala, iz čijeg tima informacije nikad ne cure prema medijima i koji ne strahuje ni od kakvih političkih autoriteta.