Stop pirotehnici

Za vrijeme akcije ‘Mir i dobro’ teško ozlijeđene tri osobe, a lakše šestero djece

Hina

Foto/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Foto/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Za vrijeme ovogodišnje akcije zabilježena su tri propucavanja obiteljskih domova, pet automobila i tri slučaja propucavanja ostalih objekata. Oduzeto je 58 komada oružja, 6424 komada raznog streljiva, 15 komada eksplozivnih sredstava i 1024 komada pirotehničke galanterije, priopćilo je u petak Ravnateljstvo policijeZAGREB – Tijekom trajanja policijske akcije ‘Mir i dobro’, od 13. prosinca do 8. siječnja, teško su ozlijeđene tri osobe, dok je njih 11, među kojima i šestero djece, lakše ozlijeđeno.


Za vrijeme ovogodišnje akcije zabilježena su tri propucavanja obiteljskih domova, pet automobila i tri slučaja propucavanja ostalih objekata.


Oduzeto je 58 komada oružja, 6424 komada raznog streljiva, 15 komada eksplozivnih sredstava i 1024 komada pirotehničke galanterije, priopćilo je u petak Ravnateljstvo policije.
Kod provođenja akcije naglasak se stavlja na sprječavanje ozljeđivanja osoba, osobito djece. Iako je stanje tijekom provođenja ove akcije bilo najpovoljnije u 26 godina provođenja, policija je zabilježila nekoliko slučajeva ozljeđivanja osoba tijekom korištenja pirotehničkih sredstava, ali u manjem broju nego tijekom prijašnjih akcija.


Tijekom prošle akcije policija je evidentirala sedam teških i 16 lakših ozljeda, od čega šestero djece za koje je zabilježeno pet teških ozljeđivanja i jedno lakše.


Za vrijeme akcije provedene tijekom 2017. i 2018. godine, policija je zabilježila četiri teške i 12 lakših tjelesnih ozljeda, pri čemu je jedno dijete zadobilo teške tjelesne ozljede.


Tijekom akcije provedene 2016. i 2017. godine evidentirano je osam teških i 26 lakih tjelesnih ozljeda, od čega 20 djece za koje je zabilježeno pet teških i 15 lakših ozljeđivanja.


Glavni cilj provođenja akcije je smanjenje broja uzrokovanih nestručnim, neopreznim i nezakonitim rukovanjem pirotehničkim sredstvima, oružjem i drugim eksplozivnim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme.


Policija je akciju provodila pojačanim postupanjem na terenu, ali i edukacijom najmlađih i njihovih roditelja o opasnosti nezakonitog i nestručnog rukovanja pirotehnikom.