PU PG

Za vikend 295 prometnih prekršaja i 32 prometne nesreće na cestama PGŽ-a

Šarlota Brnčić

foto: Sergej Drechsler

foto: Sergej Drechsler

Od 32 alkotestirana vozača, najveća koncentracija od 1,71 promila izmjerena je 30-godišnjem vozaču koji je izazvao prometnu nesreću u nedjelju oko 1 sat, u blizini Mošćeničke DragePolicija je i prošlog vikenda na prometnicama u Primorsko-goranskoj županiji pojačano nadzirala promet te evidentirala ukupno čak 295 prometnih prekršaja. Od tog broja su 124 prekršaja bila prekoračenja brzine, 32 nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, 15 nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, zatim je 11 vozača bilo pod utjecajem alkohola.


Zabilježeno je i devet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim i neregistriranim vozilima. Također, i po dva prekršaja vožnje prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, kao i u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom, te ostalih 100 prekršaja.


Od 32 alkotestirana vozača, najveća koncentracija od 1,71 promila izmjerena je 30-godišnjem vozaču koji je izazvao prometnu nesreću u nedjelju oko 1 sat, u blizini Mošćeničke Drage. Upravljajući Golfom, riječkih registarskih oznaka, u smjeru Brseča, zbog neprilagođene brzine je u zavoju izgubio nadzor i sletio s kolnika udarivši u stablo. Na mjestu događaja pružena mu je medicinska pomoć i utvrđene lakše ozljede.
Poradi izazivanja prometne nesreće pod utjecajem alkohola te vožnje neprilagođenom brzinom je prekršajno sankcioniran i podnijet je protiv njega optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu. Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, za počinjene prekršaje predložena mu je novčana kazna od najmanje 12.500 kuna i izricanje mjere zabrane korištenja vozilom B kategorije na rok od tri mjeseca.


Što se tiče ostalih koncentracija, sedam vozača je imalo između 0,51 do 1 promila, tri od 1,01 do 1,50 promila, dok je po jedan vozač evidentiran s koncentracijom do 0,50 i iznad 1,50 promila. Uz navedene dva vozača su odbila alkotestiranje , a jedan test na droge.


Najveća brzina od 186 km/h izmjerena je u subotu, u 22.40 sati na autocesti Rijeka – Zagreb, kod vijadukta Severinske Drage na području Vrbovskog. Posada policijskog presretača zaustavila je Mercedes, zagrebačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 25-godišnjak. Kretao se u smjeru Zagreba na mjestu gdje je brzina kretanja ograničena na 110 km/h. Uručen mu je prekršajni nalog s novčanom kaznom od 5.000 kuna i izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom B kategorijom na mjesec dana.


Inače, proteklog vikenda dogodile su se i 32 prometne nesreće u kojima je jedna osoba teško, a šest ih je lakše ozlijeđeno. U dvije nesreće što su se dogodile u Rijeci u Osječkoj ulici, ozlijeđena su dva mopedista, od kojih su jednom utvrđene teške ozljede.