Nesvakidašnji incident

Vuk napadao automobile nedaleko odmorišta Zir na autocesti A1

Marin Smolčić

Odrasli mužjak težine više od 40 kilograma sumanuto je trčao s jedne strane autoceste na drugu tražeći izlaz i pri tome nasrtao na automobile grizući kotače, blatobrane, branike... LOVINAC Nešto iza 10.30 sati gospićki centar 112 primio je pomalo  nesvakidašnju dojavu: na autocesti A1 nedaleko od odmorišta Zir nalazi se vuk i – napada automobile?! Pomalo bizarnu informaciju potvrdili su HAC i policija, a pozivi na 112 nisu prestajali. Na  teren je odmah izašla ekipa koju je predvodio dipl. ing. Dragan Milković, ovlašteni vještak Ministarstva kulture za štete od predatora.


– Dolaskom na teren vidio sam nesvakidašnji prizor. Po autocesti je  tumarao odrasli mužjak težine preko 40 kilograma. Životinja je preskočila  zaštitnu ogradu jer je ona sada mjestimice niža zbog snježnih nanosa.  Vuk je sumanuto trčao s jedne strane autoceste na drugu tražeći izlaz.  Moralo se brzo djelovati da ne bi došlo do prometne nesreće, ili da  životinja ne bi skončala pod kotačima. Ali umjesto da uplašeno izmiče,  dogodilo se suprotno: vuk je nasrnuo na naše automobile grizući kotače, blatobrane, branike… Nitko nije smio izaći iz vozila, niti smo pomišljali da ga ustrijelimo. Ipak je polako odmicao prema sjeveru i nakon pretrčanih pet kilometara uspio sa jednog visokog snježnog nanosa skočiti na drugu stranu A1 i odmaknuti u smjeru Velebita, pripovijeda vještak Milković.


Na upit je li riječ o bijesnom vuku Milković nije  mogao sa sigurnošću reći. 
– Vuk nam nije dao da priđemo, a prema njegovom ponašanju izljevi  bijesa bili su prije rezultat okolnosti jer se povremeno nalazio u skoro  bezizlaznom položaju, nego li bjesnoća. Konzultirao sam se  s nekoliko  kolega i svi su mišljenja kako se vuk ugrizima samo branio i spašavao  život, dodaje Milković. 


Zima je kod vučje populacije vrijeme ljubavi pa nije isključeno niti to  da je osamljeni vuk otpadnik od inače čvrsto povezanog čopora pa je samo pokušao pronaći ljubav i osnovati vlastiti čopor.