Potvrđena presuda Županijskog suda

Vrhovni sud silovatelju maloljetnice potvrdio četiri godine zatvora: Upotrijebio silu i prijetnju da će je prebiti

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Pravilno je prvostupanjski sud otegotnim cijenjeno dosadašnju osuđivanost optuženika zbog istovrsnih kaznenih djela, nadodao je sud.ZAGREB – Vrhovni sud danas je potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Puli kojom je H. O. osuđen na četiri godine zatvora za bludne radnje i silovanje 17-godišne djevojke.


Najviši sud je precizirao da je H. O. osuđen jer je maloljetnicu u više navrata dirao po tijelu, a u konačnici i izvršio “sa spolnim odnošajem izjednačenu radnju” iako se 17-godišnjakinja “uporno i nedvosmisleno protivila tjelesnom kontaktu”. Optuženik je upotrijebio silu i prijetnju da će je prebiti kako bi suzbio njen otpor.


Vrhovni sud smatra da utvrđene kazne zatvora za svako djelo, kao i izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju četiri godine, u svemu odgovaraju težini nedjela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti optuženika.
Pravilno je prvostupanjski sud otegotnim cijenjeno dosadašnju osuđivanost optuženika zbog istovrsnih kaznenih djela, nadodao je sud.


Najviši sud smatra da je osuđenik kaznena djela počinio grubom zlouporabom povjerenja žrtve, a koje je imala prema njemu kao dugogodišnjem prijatelju njenih roditelja.


Sud je dodao da je osuđenik, koji je od ranije u istražnom zatvoru, povrijedio žrtvina ljudska prava najgrubljim zadiranjem u njene spolne slobode.