Pravomoćna presuda

Vrhovni sud potvrdio osudu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Šarlota Brnčić

NL arhiva

NL arhiva

J. M. osuđen je na kaznu zatvora od tri godine. Optuženik je osuđen zbog ubijanja civilnog stanovništva 1993. godine za vrijeme oružanog sukoba. Zajedno s još jednom osobom je pucao u žensku osobu starije životne dobi i usmrtio jeVrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik J. M. proglašen krivim za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Osuđen je na kaznu zatvora od tri godine.


Optuženik je osuđen zbog ubijanja civilnog stanovništva 1993. godine za vrijeme oružanog sukoba. Zajedno s još jednom osobom je pucao u žensku osobu starije životne dobi i usmrtio je.


Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će kazna zatvora od 3 godine ispuniti svrhu kažnjavanja. Pravilno je prvostupanjski sud optuženiku kao olakotnu okolnost cijenio prijašnju neosuđivanost. Otac je jednog maloljetnog djeteta. U vrijeme počinjenja djela je imao samo 23 godine te je bio smanjeno ubrojiv.
Kao otegotna okolnost je cijenjeno što je kao profesionalni vojnik počinio kazneno djelo, lišavajući života nenaoružanu žensku osobu starije životne dobi pred očima pripadnika svoje postrojbe kojima je trebao služiti kao primjer.


Tako odmjerena kazna odgovara stupnju krivnje optuženika i pogibeljnosti kaznenog djela. Izrečena kazna sadrži dostatnu moralnu osudu za zlo koje je optuženik počinjenjem djela prouzročio i dostatnu društvenu osudu za počinjenje djela. Izricanje blaže ili strože kazne nije opravdano, priopćeno je na službenim stranicama Vrhovnog suda.