Slučaj Mali maestro

Vrhovni sud potvrdio oslobađajuću presudu Gotovcu i Staniću u aferi Peka

Hina

NL arhiva

NL arhivaZAGREB Vrhovni sud je potvrdio oslobađajuću presudu bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetanu Staniću za primanje i davanje mita u slučaju Mali maestro, u javnosti poznatijem kao afera Peka.


Istovremeno, najviši sud je odbio jednu točku optužnice protiv Stanića zbog zastare, budući da se korupcija za koju ih je teretio Uskok dogodilo još 2007. godine.


Obojica su od početka poricali nedjela, no tužiteljstvo je ustrajalo na optužbi da je Gotovac davao Staniću informacije kako bi mu omogućio da, mimo tržišne utakmice i pod što povoljnijim uvjetima, stekne dionice Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevue u vlasništvu HFP-a.
Stanić mu je zauzvrat navodno ponudio novac za trgovanje na burzi, a obećao mu je i zaposlenje nakon odlaska s dužnosti u Fondu.


Tužiteljstvo je tvrdilo i da je Stanić kao mito Gotovcu poklonio peku, ljetovanje na svojoj jahti i putovanje u Monte Carlo, no sud je na posljednjem suđenju zauzeo stav da je riječ o poklonima između dvojice obiteljskih prijatelja, na koje je i Gotovac uzvratio plaćanjem puta na pariški tjedan mode.


Gotovac je u lipnju 2007. bio uhićen s još nekoliko bivših čelnika HFP-a u antikorupcijskoj akciji Maestro. U pritvoru je proveo 17 mjeseci, a pušten je u listopadu 2008. nakon odluke Vrhovnog suda. Stanić je tijekom istrage bio u bijegu, a predao se desetak dana prije početka prvog suđenja krajem listopada 2008. Sud mu je tada ukinuo pritvor uz jamčevinu od dva milijuna kuna. 


Vrhovni sud je u petak izvijestio da se slaže s utvrđenjima prvostupanjskog suda kako nema jasnih i nedvojbenih dokaza da su optuženici počinili djela za koja se terete.


”Nema dokaza koji bi s potrebnom sigurnošću upućivali na zaključak o postojanju dogovora o koruptivnoj razmjeni između optuženika. Nema pouzdanih dokaza niti da je na poticaj drugog optuženika prvi optuženik započeo, ali nije dovršio da kao službena osoba iskorištavanjem svog položaja i ovlasti te prekoračenjem granica svoje ovlasti pribavi znatnu imovinsku korist drugom optuženiku”, stoji u pojašnjenju suda.


Na prvom suđenju u veljači 2009. godine obojica su oslobođena, no na drugom suđenju 2011. godine Gotovac je nepravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci, a Stanić na godinu dana zatvora. Potom je obje presude ukinuo Vrhovni sud. Na suđenju u prosincu 2015. ponovno su oslobođeni. Gotovac i Stanić su po četvrti put oslobođeni nepravomoćnom presudom Županijskog suda u studenom 2017. godine.