Afera Uljanik

Vrhovni sud odbio izuzeće suca: U pitanju je zloupotreba prava od strane odvjetnika osumnjičenih

Slavica Kleva

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Vrhovni sud zaključuje da nema pristranosti predsjednika Županijskog suda, kao što su to u svom zahtjevu naglašavali odvjetnici okrivljenih.Vrhovni sud odbio je zahtjev branitelja u aferi Uljanik za izuzećem Veljka Miškulina, predsjednika Županijskog suda u Rijeci. U svom obrazloženju Vrhovni sud taksativno po datumima navodi radnje koje su se odvijale u sudskom spisu tijekom mjesec dana trajanja istražnog zatvora za šestero osumnjičenih.


Iz toga zaključuje da su, suprotno stavu tražitelja izuzeća, sve radnje obavljene s potrebnom dozom hitnosti. Vrhovni sud zaključuje da nema pristranosti predsjednika Županijskog suda, kao što su to u svom zahtjevu naglašavali odvjetnici okrivljenih.


Između ostalog, Vrhovni sud zaključuje da zahtjev za izuzećem predsjednika Županijskog suda predstavlja vid zlouporabe prava, jer je tim zahtjevom podrazumijevana predsjednikova momentalna nemogućnost rada na spisu, u smislu odlučivanja zahtjeva o izuzeću sutkinje istrage koja je i donijela odluku o produljenju istražnog zatvora, budući da je riječ o radnji koja nije trpjela odgodu.