Vikend na cestama

Vozio s čak 3,5 promila po Grobniku, ali to mu nije jedini grijeh. Kazna? 40.000 kuna!

Šarlota Brnčić

Ilustracija, Foto: S. DRECHSLER

Ilustracija, Foto: S. DRECHSLER

Policija ga je zatekla oko 22.15 sati na Grobničkoj cesti dok se kretao iz smjera Čavli prema Kačjaku gdje je upravljao Seatom, riječkih registarskih oznaka.Na prometnicama Primorsko-goranske županije i proteklog vikenda policija je pojačano nadzirala promet u cilju sprječavanja prometnih nesreća te poglavito stradalih i ozlijeđenih sudionika u njima. Tako su nadzirane kategorije vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, zatim nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela te ostali prekršaji kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.


Alkotestirano je 35 vozača, a najveća koncentracija od 3,55 promila izmjerena je 37-godišnjem hrvatskom državljaninu u subotu, 9. siječnja. Policija ga je zatekla oko 22.15 sati na Grobničkoj cesti dok se kretao iz smjera Čavli prema Kačjaku gdje je upravljao Seatom, riječkih registarskih oznaka.


Provjerom je utvrđeno da vozilom upravlja u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom B kategorije i kod sebe nije imao vozačku dozvolu pa je zbog počinjenih prekršaja priveden u službene policijske prostorije. Po završetku postupanja u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, protiv njega je podnesen optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu. Predložena mu je novčana kazna od 40.000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom B kategorije na rok od godinu dana.
Najveća brzina evidentirana je u subotu, na autocesti Rijeka-Zagreb kod vijadukta Zečeve Drage na području Vrbovskog. Posada policijskog presretača u 15.45 sati zatekla je 60-godišnjeg vozača vozila marke Infinity, riječkih registracijskih oznaka, dok se prema Rijeci kretao brzinom od 161 km/h na mjestu gdje je zbog vremenskih uvjeta ograničenje brzine određeno na 80 km/h. Zbog počinjenog prekršaja sankcioniran je prema odredbama važećih zakonskih propisa.


Evidentirano je ukupno 246 prometnih prekršaja. Od tog broja 97 prekršaja se odnosi na nedopuštenu brzinu, 27 je nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, a 11 prekršaja vožnje s neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima.


Također je evidentirano sedam prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i isti broj prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, zatim pet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje vozilom i tri prekršaja vožnje u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom te ostalih 94 prekršaja.