Vikend u prometu

Vozio s 2 promila usred bijela dana, a vozačka mu već oduzeta. Kazna 20.000 kuna

Šarlota Brnčić

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO SERGEJ DRECHSLER

Ukupno je zabilježeno 217 prometnih prekršajaNa području Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija je tijekom vikenda pojačano nadzirala promet na cestama radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama.


Ukupno je zabilježeno 217 prometnih prekršaja: 89 prekoračenja brzine, 7 vožnji pod utjecajem alkohola, 15 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 korištenja mobitela u vožnji, po četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava te tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, tri prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane te još 81 različiti prometni prekršaj.


Najveća brzina od 172 km/h izmjerena je u subotu oko 14.20 sati u blizini vijadukta Zečeve Drage, gdje je posada policijskog presretača zaustavila 38-godišnjeg vozača Renaulta, zagrebačkih registracijskih oznaka. Kretao se u smjeru Rijeke, a zbog prekoračenja brzine koje je na tom mjestu ograničeno na 110 km/h, izrečena mu je novčana kazna na iznos od 2.000 kuna.
Najveća koncentracija alkohola od 2 promila izmjerena je u subotu u 13.30 sati, a riječ je o 61-godišnjem vozaču Mazde, gospićkih registracijskih oznaka. Policija ga je zaustavila na državnoj cesti iznad Klenovice, a osim da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola, također je utvrđeno da ima i važeću mjeru zabrane upravljanja vozilom “B“ kategorije.


Zbog opasnosti da će nastaviti ugrožavati sigurnost prometa na cestama, priveden je i zadržan u službenim prostorijama policije do prestanka djelovanja alkohola. Zbog počinjenja prekršaja protiv 61-godišnjaka je podnijet optužni prijedlog s novčanom kaznom od 20.000 kuna te izricanjem zaštitne mjere zabrane upravljanja na rok od godine dana.


Osim spomenutih vozača i drugi počinitelji prekršaja u prometu sankcionirani su temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.