Rezultati akcije

Vozači mopeda i motocikala počinili 113 prekršaja. U 27 nesreća 15 motociklista teško stradalo

Šarlota Brnčić

Ilustracija

Ilustracija

Najviše prekršaja, njih 48, su prekoračenja brzine koja su počinili motociklisti.Policijski službenici su u proteklom mjesecu rujnu na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveli niz aktivnosti pojačanog nadzora vozača s ciljem veće razine sigurnosti u prometu na cestama.


Pojačane preventivno-represivne aktivnosti osobito su bile usmjerene na vozače mopeda i motocikala te osobe koje se na njima prevoze.


U tom razdoblju evidentirano je 113 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su počinili vozači mopeda i motocikala, dok je sedam vozača ovih vozila upozoreno zbog prekršaja kao što su: neispravno korištenja zaštitne kacige, nepostupanje po prometnom znaku, nepropisno skretanje, nepropisno pretjecanje, nevidljiva registarska oznaka na vozilu i slično.
Od ukupnog broja prekršaja, 84 se odnosi na motocikliste, a 29 prekršaja na vozače mopeda. Najviše prekršaja, njih 48, su prekoračenja brzine koja su počinili motociklisti, zatim slijede 20 prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja, utvrđenih kod 17 vozača motocikala i tri mopedista, ali i 17 prekršaja nenošenja zaštitne kacige, koja su utvrđena kod 10 mopedista i sedam motociklista.


K tome je evidentirano i osam prekršaja vožnje bez položenog vozačkog ispita kod sedam vozača mopeda i jednog motociklista, sedam prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i to kod pet mopedista i dva motociklista te četiri prekršaja vožnje s neregistriranim motociklom, kao i četiri prekršaja od kojih se odnosi na jedan moped i tri motocikla na kojima nije bila vidljiva registarska oznaka ili nije bila postavljena.


Zabilježena su u nadzoru i dva prekršaja isteka važenja prometne dozvole mopeda, a i isti broj prekršaja vožnje motociklom bez potrebne kategorije te jedan prekršaj mopedista koji je odbio alkotestiranje.


Svi zatečeni vozači mopeda i motocikla u prekršaju su sankcionirani prema važećim propisima.


Inače, tijekom rujna je evidentirano i 27 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda ili motocikla. U njima je teško ozlijeđeno 15 motociklista, a lakše su ozlijeđena dva mopedista i sedam motociklista.


Iz PU primorsko-goranske napominju kako vozači mopeda i motocikala čine jednu od najugroženijih skupina u prometu pa ovim putem u cilju smanjenja izazivanja prometnih nesreća, osobito onih s teških posljedicama za vozače mopeda i motocikala, pozivamo ih na apsolutno poštivanje prometnih pravila i propisa.