Vikend u prometu

Vozač u centru Rijeke jučer napuhao čak 2,82 promila

Vladimir MrvošProteklog vikenda policija je na području Primorsko-goranske županije evidentirala ukupno 327 prometnih prekršaja. Najviše je evidentirano prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, njih 69, slijede 42 prekoračenja brzine, zatim 23 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, kao i 18 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola. Uz spomenute, zabilježena su i tri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan prekršaj upravljanja vozilom u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom B kategorije te ostalih 169 prometnih prekršaja.


Najveća brzina od 96 km/h izmjerena je u petak, 9. srpnja u 17.50 sati na DC 203 u blizini mjesta Gornje Tihovo. Policijski službenici Policijske postaje Delnice su laserskim uređajem evidentirali osobno vozilo marke Renault, slovenskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 51-godišnji slovenski državljanin dok se kretao iz smjera Broda na Kupi prema Delnicama na mjestu gdje je ograničenje brzine određeno na 60 km/h. Zbog počinjenog prekršaja je 51-godišnjak sankcioniran novčanom kaznom, u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.


Najveća koncentracija alkohola od 2,82 promila izmjerena je 11. srpnja, 37-godišnjem vozaču osobnog vozila u središtu Rijeke. Službenici interventne jedinice policije Rijeka zaustavili su ga u ulici Andrije Kačića Miošića gdje je pri utjecaju alkohola upravljao vozilom marke Volvo, riječkih registracijskih oznaka. Zbog počinjenog prekršaja protiv njega je podnijet optužni prijedlog. Predložena mu je novčana kazna od 10.000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom “B” kategorije u trajanju od tri mjeseca.
Što se tiče drugih evidentiranih koncentracija alkohola, od 204 alkotestirana vozača, njih osam je zatečeno s koncentracijom u rasponu od 0,51 do 1,0 promila, pet ih je bilo s 1,51 promila, četiri su vozača evidentirana u kategoriji s 1,01 do 1,51 promila, a jedan s 0,51 promila. Jedan vozač je odbio alkotestiranje, a dvojica vozača su zatečena i pod utjecajem droga.


Prošlog vikenda dogodilo se i 40 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba, nažalost, smrtno stradala, jedna je osoba teže, a pet ih je lakše ozlijeđeno.