Gospodarski kriminal

Vlasnik i direktor tvrtke na crikveničkom području kazneno prijavljen za prijevaru u poslovanju i davanje lažnog iskaza

Šarlota Brnčić

Ilustracija Foto: Damir Škomrlj

Ilustracija Foto: Damir Škomrlj

Sklapanjem ugovora o poslovnoj suradnji i prodaji robe doveo u zabludu varaždinsku tvrtku.U Službi za gospodarski kriminalitet i korupciju PU primorsko-goranske dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjakom zbog sumnje u kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju i davanje lažnog iskaza.


Sumnjiči se da je kao vlasnik i direktor tvrtke sa sjedištem na crikveničkom području početkom veljače prošle godine sklapanjem ugovora o poslovnoj suradnji i o prodaji robe doveo u zabludu odgovornu osobu tvrtke s varaždinskog područja.


Temeljem navedenog ugovora provedeno je financijsko ulaganje u tvrtku u vlasništvu 58-godišnjaka te je isporučena roba. Osumnjičeni je robu kao ovlašteni distributer prodavao drugim pravnim i fizičkim osobama te u cijelosti naplatio u ime svoje tvrtke, ali unatoč obvezi plaćanja robe u roku od 30 dana od ispostavljanja računa, nije podmirio financijske obveze u iznosu od oko 92.000 kuna prema tvrtki s varaždinskog područja.
Nadalje, istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičenik prilikom osnivanja svoje tvrtke na nadležnom sudu u Rijeci dao neistinitu izjavu da njegova druga tvrtka nema nepodmirenih poreznih obveza i doprinosa, iako su bila evidentirana dugovanja u iznosu nekoliko stotina tisuća kuna.


Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenog 58-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu.