Strašna sudbina

Više stranaca pronađeno uz obalu Kupe kod Vrbovskog. Jedan je bio mrtav u rijeci, drugi preminuo unatoč reanimaciji

Šarlota Brnčić

Ilustracija Ivica Galovic/PIXSELL

Ilustracija Ivica Galovic/PIXSELL

Prema izjavama pronađenih osoba, sve su državljani KongaPostupajući po dojavi slovenske policije, zaprimljenoj u večernjim satima 3. travnja, policijski službenici su obilazili teren uz rijeku Kupu na širem području Vrbovskog.


Nedugo po dojavi, nešto poslije 21 sat, pronašli su pet stranih državljana na nepristupačnom terenu uz obalu rijeke Kupe, a nakon kraćeg vremena i muškarca koji je bio u besvjesnom stanju i pothlađen.


Pomoć su mu pružili policijski službenici nadležne Policijske postaje Vrbovsko i Specijalne jedinice policije Rijeka pokušavajući ga spasiti, međutim, unatoč pokušaju reanimacije, pronađeni je muškarac preminuo.
Odgovarajuću medicinsku pomoć ostalim pronađenim osobama pružili su djelatnici hitne medicinske pomoći, a jedna od njih je prevezena u obližnju bolnicu te je, nakon liječničke obrade, otpuštena.


Zbog nepristupačnosti terena u ovom su događaju, uz policijske službenike, bili angažirani i vatrogasci.


Idućeg dana se nastavila pretraga terena uz obalu rijeke Kupe, u suradnji policije i pripadnika HGSS-a, a radi pronalaska drugih osoba koje su, u skupini s pronađenim stranim državljanima, pokušale nezakonito prijeći državnu granicu.


Po dojavi slovenske policije, tijekom dana je na hrvatskoj obali rijeke, u rijeci pronađeno još jedno mrtvo tijelo nepoznatog muškarca.


Prema izjavama pronađenih osoba, sve su državljani Konga.


U tijeku je utvrđivanje identiteta preminulih muškaraca i kriminalističko istraživanje nad preostalim pronađenim stranim državljanima radi utvrđivanja okolnosti njihova ulaska i boravka na području Republike Hrvatske.