Golemi broj

Više od 300 vatrogasaca angažirano u sanaciji posljedica nevremena – padalo granje i stabla, poplavljene ceste…

Šarlota Brnčić

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Sanirali se krovovi, ispumpavala voda iz podruma, garaža, poslovnih prostora i kuća.Snažno nevrijeme koje je jučer u popodnevnim i večernjim satima pogodilo kontinentalni dio Hrvatske iza sebe je ostavilo brojne posljedice.


Na sanaciji je bilo angažirano gotovo 300 vatrogasaca, a najviše štete je zabilježeno u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je na području cijele županije, a posebno na području Oroslavja, Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska sela, jako nevrijeme praćeno velikom količinom tuče, jakom kišom i vjetrom izazvalo prekid prometa.


Stabla i granje padale su po prometnicama, a velike štete su nastale na krovištima i poljoprivrednim kulturama. Na 12 tehničkih intervencija bilo je angažirano oko 55 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila.
Vatrogasci s područja cijele županije su radili na uklanjanju stabla i granja, na sanaciji posljedica radi plavljenja prometnica što je uključivalo čišćenje prometnica od nanosa blata, dijelova krovišta, izrade zečjih nasipa te na ispumpavanju podrumskih i kućnih prostora.


I u Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježena je 21 tehnička vatrogasna intervencija prouzročena posljedicama jakog nevremena praćenog jakom kišom i vjetrom. Na intervencijama je bilo je kumulativno angažirano oko 70 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila, a vatrogasci su radili na uklanjanju stabla i granja na prometnicama, sanaciji krovišta kuće, ispumpavanju podruma, poslovnih prostora i kuća.


Na području Grada Zagreba zabilježeno je devet tehničkih vatrogasnih intervencija uzrokovanih posljedicama jakog vjetra praćenog i jakom kišom, a koje su uključivale uklanjanje stabala i granja te ispumpavanje vode. Na intervencijama je bilo angažirano 28 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila iz JVP Grada Zagreba, te DVD Zapad i Planina Gornja.


U Zagrebačkoj županiji zabilježene su 22 tehničke vatrogasne intervencije uzrokovane posljedicama jakog nevremena praćenog udarima groma, jakom kišom, tučom i vjetrom, a na intervencijama je bilo kumulativno angažirano oko 110 vatrogasaca sa 30 vatrogasnih vozila. Vatrogasci su radili na uklanjanju stabla i granja na prometnicama i javnim površinama, sanaciji dijelova krovišta kuća, ispumpavanju podruma, kuća i garaža, priopćeno je iz Hrvatske vatrogasne zajednice.