PGŽ

Vikend u prometu: Teško ozlijeđena vozačica bicikla u Podhumu, zabilježeno 236 prekršaja

P. N.

Ilustracija - policija / NL arhiva

Ilustracija - policija / NL arhiva

Od prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama izdvajamo prometnu nesreću koja se dogodila sinoć, 28. lipnja u mjestu Podhum na području Jelenja 


 


Proteklog vikenda na području Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija pojačano je nadzirala promet na cestama radi sprječavanja počinjenja prometnih prekršaja i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, naročito onih s najtežim posljedicama.
Sveukupno je zabilježeno 236 prometnih prekršaja: 50 prekršaja prekoračenja brzine, 22 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 14 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, pet prekršaja korištenja mobitela u vožnji, devet prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane te još 131 različiti prometni prekršaj.


Najveća brzina izmjerena je jučer, 28. lipnja, nešto prije 16 sati kod vijadukta Osojnik gdje se vozač osobnog vozila marke Volkswagen, krapinskih registracijskih oznaka kretao u smjeru Zagreba, brzinom od 180 km/h na mjestu gdje je ograničenje brzine 110 km/h.


Najveća koncentracija alkohola od 2,71 g/kg izmjerena 28. lipnja oko 4.20 sati 24-godišnjem vozaču  osobnog vozila marke BMW, riječkih registracijskih oznaka, zaustavljenom u ulici Ivana Zajca u Rijeci, a koji se kretao iz smjera Žabice u smjeru Brajdice. Zaustavljeni 24-godišnjak zadržan je u službenim prostorijama policije do prestanka djelovanja alkohola te će protiv njega biti podnijet optužni prijedlog 


U ovom razdoblju alkotestirana su 52 vozača, a najviše vozača kojima je utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola, njih 10 od ukupno 22,  je bilo u dobi između 25. i 30. godine života.


Također, u dva slučaja vozača zatečenih pod utjecajem alkohola je utvrđeno da je riječ o recidivistima, odnosno osobama koje su već prekršajno prijavljivane zbog istovrsnog prekršaja. 


Osim spomenutih i svi drugi sudionici u prometu kojima su utvrđeni prekršaji bit će sankcionirani temeljem odredbi navedenog Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Inače, tijekom vikenda na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske dogodilo se 28 prometnih nesreća, u kojima je pet osoba teško, a šest ih je lakše ozlijeđeno. 


Od prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama izdvajamo prometnu nesreću koja se dogodila sinoć, 28. lipnja u mjestu Podhum na području Jelenja. U ovoj prometnoj nesreći teško je ozlijeđena 63-godišnjakinja koja je upravljala biciklom, nije  se zaustavila na znak za obavezno zaustavljanje  te je prilikom skretanja udarila u osobno vozilo kojim je upravljao 50-godišnji vozač.