Dramatični prizori

VIDEO Policija objavila snimku i sve detalje spektakularnog uhićenja članova zločinačke organizacije u Zagrebu

Portal Novilist.hr

Foto YouTube MUP

Foto YouTube MUP

U akciji je sudjelovalo preko 50 policajaca. Danas su objavljeni svi detalji velike akcijeMUP je danas na svojem YouTube kanalu objavio snimku dramatičnog uhićenja pripadnika zločinačke organizacije sa zagrebačkog područja.


U akciji je sudjelovalo preko 50 policajaca.


Danas su objavljeni svi detalji velike akcije.
“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Zagreb te policijski službenici Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Općinskim državnim odvjetništvom Novi Zagreb, dovršili su kriminalističko istraživanje nad osam osoba (30, 36, 31, 25, 48, 44, 30, 32) zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela protiv javnog reda, kaznena djela protiv života i tijela te kaznena djela protiv opće sigurnosti u sastavu zločinačkog udruženja”, navodi policija.U priopćenju stoji kako su trojica osumnjičenih u dobi od 30, 36, 31 godinu od prosinca 2020. do kraja prosinca 2021. godine u Zagrebu povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene u dobi od 25, 48, 44, 30, 32 godina i druge za sada nepoznate osobe.


“Učinili su to s namjerom odmazde nad dvojicom muškaraca zbog njihovih fizičkih napada i ponižavanja osumnjičenog 31-godišnjaka za vrijeme dok su se nalazili u istražnom zatvoru te u nakani odmazde nad još jednim muškarcem zbog neriješenih odnosa i konflikata povezanih s ilegalnom trgovinom drogom koje je imao s 36-godišnjakom. Tako su angažirali osumnjičenog 25-godišnjaka da izvrši napad na članove obitelji navedenih muškaraca koji su se tada nalazili u istražnom zatvoru, a osumnjičenog 48-godišnjaka za napad na trećeg muškarca koji je bio u konfliktu s osumnjičenim 36-godišnjakom. Napadi su planirani postavljanjem eksploziva ispred stanova obitelji navedenih muškaraca.


Osumnjičenog 44-godišnjaka su angažirali da osigurava eksplozivne tvari i oružje namijenjeno izvršenju napada, dok su putem 25-godišnjaka angažirali 30-godišnjaka i 32-godišnjaka te druge zasad nepoznate osobe za utvrđivanje točnog identiteta osoba na koje se trebaju izvršiti napadi, za nadzor njihovog kretanja, životnih navika i točnog mjesta stanovanja”, navodi se u policijskom priopćenju.


Dalje je objavljeno kako je 31. svibnja 2021. godine realiziran jedan napad postavljanjem i aktiviranjem eksplozivne naprave ispred stana obitelji jednog od spomenutih muškaraca, istovremeno pristajući i izazivajući opasnost za život i tijelo drugih osoba koje su se nalazile u zgradi i njihovu imovinu zbog količine i razorne moći eksplozivnog sredstva.


“Odmazde prema drugom i trećem muškarcu nisu uspjeli realizirati. Prilikom pripreme jednog od napada policija je uhitila osumnjičenog 25-godišnjaka. Obavljene su pretrage domova, vozila i osoba. Pronađeno i privremeno oduzeto: nekoliko pištolja, streljivo, više mobitela, novac u raznim valutama, skupocjeni satovi, detonatorska kapisla s vodičima, razni preinačeni i pripremljeni dijelovi podesni za daljinsko aktiviranje eksplozivnih naprava, mitraljez s pripadajućim streljivom i opremom, automatska puška. Pronađene su i oduzete i digitalne vage i razne droge (kokain, ecstasy, marihuana, amfetamini, punila, hašiš) tablet, uređaji za lociranje i ometanje signala, elektrošokeri te nekoliko osobnih vozila visoke klase. Sumnja se da su osumnjičenici počinili kaznena djela: zločinačkog udruženja, poticanja na teško ubojstvo u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u teškom ubojstvu u sastavu zločinačkog udruženja, pokušaja teškog ubojstva u sastavu zločinačkog udruženja, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja”, navodi se u objavi MUP-a.