Ključni dokaz - pile

Velika krađa iz sefa u sjedištu policije: Željku Dolačkom 6 godina zatvora, ostaje bez 3,3 milijuna

Vanja Vesić

Photo Sanjin Strukic/PIXSELL

Photo Sanjin Strukic/PIXSELL

Provala u sef otkrivena je početkom travnja 2016. Jedino je Dolački postao osumnjičenik, a za Tužiteljstvo je glavni dokaz bila snimka nadzornih kamera iz trgovačkog centraZAGREB Objavljena je presuda suspendiranom policijskom načelniku Željku Dolačkom za krađu iz sefa u sjedištu policije. Dolački, koji nije došao na izricanje presude, proglašen je krivim i nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora. Uz to, oduzet će mu se 3.3 milijuna kuna.


Dolački je optužen da je u travnju 2016. lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke policije, ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura, koji nisu pronađeni.


Sud se tijekom procesa našao u neobičnoj situaciji jer su u spisu kao ključni dokazi bile četiri pile iz trgovačkog centra Bauhaus. Smatralo se da nijedna od alatki nije odgovarala pili s kojom je, prema navodima optužnice, prepilio sef i ukrao dragocjenosti. Tužiteljstvo je raspolagalo sa snimkama iz Bauhausa na kojima se vidjelo da Dolački kupuje pilu, kao i česticama prepiljenog sefa koje su zaostale u torbi optuženog. Nevjerojatna provalna krađa iz sjedišta zagrebačke krim-policije bacila je tešku ljagu na policiju i dovela do smjena policijskog vrha.
Kao što smo ranije pisali provala u sef otkrivena je početkom travnja 2016. Jedino je Dolački postao osumnjičenik, a za Tužiteljstvo je glavni dokaz bila snimka nadzornih kamera iz trgovačkog centra od 26. ožujka 2016. Podsjećamo, dvije pile sudu je predao Dolački, jednu je donio tužitelj, a jednu je oduzela policija iz spomenute trgovine. U kaotičnom prikupljanju dokaza svaka je strana nastojala dokazati svoje navode, pa je Dolački tvrdio da sudu predaje upravo pilu koju je kupio 26. ožujka 2016. u Bauhausu.


Na suđenju optuženi se branio da je alatka bila nova i nekorištena i da ju je donio s imanja koje policija, začudo, nije pretražila. Manevar obrane pokušao je rasvijetliti zamjenik ravnateljice USKOK-a Slobodan Šašić koji je u ime Tužiteljstva donio popularni predmet iz poznatog centra:


– Ova pila koju smo donijeli kao i onu koju je na prethodnoj raspravi donio optuženi imaju identični bar kod. No, imaju različite godine proizvodnje. Dolački je donio pilu proizvedenu u travnju 2017., dakle alat proizveden godinu dana nakon inkriminiranog događaja. Pilu koju sada predajem proizvedena je 2018. godine – napomenuo je Šašić simbolično pokušavajući poljuljati teze obrane. Dolački je uzvratio i na sljedećoj raspravi donio novu pilu, ali nepoznatog datuma proizvodnje.


U svojoj obrani Dolački je govorio da je bio prisutan policijskom očevidu u uredu i da je njegova aktovka u kojoj su pronađene čestice prepiljenog sefa stajala na njegovom stolu tijekom rada istražitelja. Kako bi opravdao inkriminirajuće tragove sud je uvjeravao da je dokumente iz provaljenog sefa spremio u aktovku i tako nehotično pokupio sporne čestice. No, šef očevida Robert Brozinić kojeg je sam optuženi predložio upozorio je da Dolački nije ulazio u ured tijekom očevida i da je aktovka bila vani na stolici izvan ureda.


Dolački je prigovorio istinitosti riječi svjedoka a tijekom procesa upozoravao da je optužnica rezultat političkih igara i opstrukcije tadašnjeg ministra policije Vlahe Orepića nad kojim su se, tvrdio je optuženi, vodili opsežni policijski izvidi.