Velika akcija

Varali umirovljenike po kućama, pokrali 1.299.000 kn. Policija razbila bandu, objavili snimke

Portal Novi list

Foto Screenshot MUP

Foto Screenshot MUP

Mjesecima su varali lakovjerne starije građane predstavljajući se kao policajci i službenici banakaPolicija je uhvatila bandu osumnjičenu za varanje starijih osoba, a na kanalu MUP-a na YouTubeu objavljene su dvije snimke na kojima se vidi kako je pala ova kriminalna skupina.


U akciji policije i USKOK-a u srijedu je na zagrebačkom području uhićeno 15 ljudi. Sumnja se da su mjesecima varali lakovjerne starije građane predstavljajući se kao policajci i službenici banaka.

Na taj način uzimali su im novac, javlja Dnevnik.hr.


“Sumnja se da su se udružili u zločinačko udruženje i prevarili 27 građana starosti i do 93 godine”, objavio je MUP.


Kako su operirali


Procjenjuje se da je ukradeno više od milijun kuna. Jedan od okrivljenih je otprije u zatvoru, a za još jednim se traga.


USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv 17 okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja.Prevaranti su se osobama starije životne dobi predstavljali kao policijski službenici koji vode istragu protiv djelatnika banke zbog stavljanja u opticaj krivotvorenih novčanica na njihovu štetu.


Također, uvjeravali su ih da će osigurati njihov zlatni nakit. Prema USKOK-ovom priopćenju, postupak prevare, kojeg je isplanirao jedan od okrivljenih, izgledao je ovako:


Kriminalci su prvo iz pozivnih centara pozivali starije osobe predstavljajući se kao policijski službenici koji će zaštiti njihovu imovinu.Zatim su svoje žrtve uvjeravali da, zbog sumnje da kod sebe ili na bankovnom računu imaju krivotvorene novčanice, “policijski službenik” mora to doći osobno provjeriti kod njih doma kako bi im izdao tobožnju potvrdu.


Zašto im je bila potrebna “potvrda”


“Potvrda” je, uvjeravali su kriminalci svoje žrtve, bila potrebna kako bi u FINI mogli krivotvoreni novac zamijeniti za pravi. Uz to, nudili su se žrtvama da će osigurati njihov zlatni nakit.


Nakon što bi lakovjerni starci i starice povjerovali i otkrili koji iznos novca i koliko zlata imaju, razbojnici bi došli na njihove adrese te bi im oduzeli kako novac, tako i zlato.Policijski službenici obavili su pretrage osoba, kao i prijevoznih sredstava te objekata s kojima su se koristili osumnjičenici, a u kojima je pronađena veća količina novca u domaćoj i stranoj valuti, nakit, više komada vatrenog oružja, uređaj za ometanje signala tzv. jammer, veća količina mobilnih uređaja i SIM kartica, odjevnih i drugih predmeta koji su korišteni prilikom počinjenja ili su otuđeni za vrijeme počinjenja kaznenih djela.Na opisani način okrivljenici su na štetu većeg broja osoba pribavili protupravnu imovinsku korist od najmanje 1.299.854,00 kune odnosno 172.520,27 eura.


Policija očekuje nove pokušaje prevaranata


USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv 16 okrivljenika, dok se jedan okrivljenik od ranije nalazi u istražnom zatvoru u drugom predmetu.Velimir Tišma, iz službe za prevenciju PU zagrebačke, gostovao je u Dnevniku Nove TV i skrenuo pozornost na to da se policijski službenici kad su u civili predstavljaju službenom značkom i iskaznicom na zahtjev građana.


Dodao je da prevaranti najčešće koriste civilnu odjeću, predstavljaju se kao pripadnici krim-policije, i to jako brzo tako da građani ne mogu vidjeti da pokazuju lažne iskaznice.“Predviđamo da će se, kada se od 1. siječnja uvede euro, prevaranti žrtvama nuditi zamjenu u domovima valuta. Savjetujemo građane da to nikako ne rade, već da to rade u institucijama i prema uputama”, zaključio je Velimir Tišma u Dnevniku Nove TV.