Malverzacije

Utajio porez, a nije vodio niti poslovne knjige trgovačkog društva sa sjedištem na području PGŽ-a

Šarlota Brnčić

Ilustracija Snimio: Vedran Karuza

Ilustracija Snimio: Vedran Karuza

Oštetio je Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 35.000 kuna.Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU primorsko-goranske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 59-godišnjakom zbog kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.


Istraživanjem je utvrđeno kako 59-godišnjak, kao ovlaštena osoba trgovačkog društva sa sjedištem na području Primorsko-goranske županije, neprijavljivanjem i netočnim obračunom poreznih obveza za 2019. godinu (poreza na dodanu vrijednost) je oštetio Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 35.000 kuna.


K tome nije ni vodio poslovne knjige od 1. rujna do 31. prosinca 2019. godine, a što je bio u obvezi, pa je na takav način onemogućio preglednost poslovanja društva s namjerom neprijavljivanja dužnih poreznih obveza.
Nakon završetka istraživanja, protiv osumnjičenog 59-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela utaja poreza ili carine te povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.