Zločinačko udruženje

USKOK podignuo optužnicu protiv sedmorice: Krijumčarili drogu iz Južne Amerike i planirali ubojstvo

Šarlota Brnčić

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto Davorin Visnjic/PIXSELL

USKOK je u optužnici Županijskom sudu u Splitu predložio produljenje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenikaUSKOK je, nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Splitu, podigao optužnicu protiv 31-godišnjeg D. M., 28-godišnjeg B. S., 35-godišnjeg L. B. , 34-godišnjeg J. M., 30-godišnjeg I. Š., 32-godišnjeg H. M. i 38-godišnjeg D. S. Optuženi su za cijelu paletu ozbiljnih kaznenih djela i to zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u sastavu zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.


Optužnicom se prvookrivljenom stavlja na teret da je u razdoblju od 1. srpnja 2019. do 21. svibnja 2020., na području Hrvatske, povezao u zajedničko djelovanje drugo, treće i četvrtookrivljenog, te razradio plan i svakom od njih podijelio zadatke s nakanom usmrćenja jedne muške osobe zbog potraživanja od 270.000 eura koje je ta osoba imala prema prvookrivljenom, a koje je nastalo u sporu zbog prodaje droge, kao i s nakanom zastrašivanja njemu bliskih i s njim povezanih osoba te uništenja njihove imovine podmetanjem požara i aktiviranjem eksplozivnih naprava.


Osim toga je navedene okrivljenike povezao u zajedničko djelovanje s namjerom da kontinuirano iz Južne Amerike u države Europske unije nabavljaju veće količine kokaina, a iz država Europske unije heroina i marihuane te njihovog krijumčarenja i dalje preprodaje na području Europske unije.
Radi ostvarenja cilja usmrćenja muškarca, okrivljenici su naizmjence izviđali stanove i kuće koje koristi, pratili su kretanje vozila koje koristi te opservirali mjesta gdje su parkirana, u koju svrhu su nabavili motocikl i motociklističku kacigu s vizirom. Također je prvookrivljeni unajmio stan u zgradi u Splitu u kojoj taj muškarac koristi stan, te je zadužio drugookrivljenog da, za sada nepoznatu osobu nadimka »killer« koju je angažirao da usmrti tog muškarca, preveze u Bosnu i Hercegovinu radi skrivanja i zametanja tragova.


Kako bi zastrašili navedene povezane osobe, te znatno oštetili njihovu imovinu, prvookrivljeni je zajedno sa drugo, treće i četvrtookrivljenim u staklene pivske boce stavio šećer i benzin, trake od tkanine i napravio molotovljeve koktele. Potom je angažirao i peto i šesto okrivljenog koji su se s treće i četvrto okrivljenim dovezli motociklima do poslovnih prostora u vlasništvu obitelji povezanih osoba gdje su razbili staklene stijenke, ubacili u njih molotovljeve koktele i tako zapalili unutrašnjost prostora te oštetili imovinu vlasnika lokala i njegove obitelji.


Motocikle su nakon toga sakrili, a u unajmljenom stanu su promijenili odjeću i obuću s time da su prethodno korištenu odjeću i obuću zapalili radi zametanja tragova.


Nadalje se prvookrivljenom stavlja na teret da je s ciljem nabave, krijumčarenja i prodaje kokaina, heroina i marihuane, s drugo, treće i četvrto okrivljenima detaljno razradio plan te potom povezao i sedmookrivljenog u zajedničko djelovanje. Oni su, sa zasad više nepoznatih osoba iz Južne Amerike i Belgije, radi realizacije plana, dogovorili da će teretnim brodovima na liniji Brazil – Antwerpen u Belgiji krijumčariti drogu iz Južne Amerike u Europu svakih petnaest dana. Također, i da će za sad nepoznata osoba iz Belgije, koja ima pristup luci, po dolasku broda preuzimati drogu zapakiranu u posebnu kutiju, a zatim je utovariti u svoj kombi i odvesti do garaže gdje će je pregledati i onda uskladištiti u za tu svrhu posebno iznajmljen stan.


Dogovorili su i da im se naručena droga doprema direktnim letovima iz Sao Paula u Brazilu do Amsterdama u Nizozemskoj odakle će preuzimati tu drogu. Za realizaciju plana su nabavili kriptirane telefone, a sedmookrivljeni je otputovao u Antwerpen gdje je unajmio stan u koji će iz luke dopremiti prokrijumčarenu drogu koju će čuvati drugo okrivljeni, te kriptiranim telefonom kontaktirati isključivo sa zasad nepoznatom osobom – vozačem koji će, ovisno o narudžbama kupaca, drogu iz stana preuzimati i predavati naručiteljima.


Novac dobiven prodajom droge su planirali podijeliti tako da po prodanom kilogramu droge zarade 50.000 eura. Nakon postignutog i razrađenog plana su otputovali iz Splita i sastali se u Amsterdamu, odakle su otputovali u Belgiju gdje su unajmili stanove. Po dopremanju droge u Hrvatsku, četvrtookrivljeni je bio zadužen da po nalogu prvookrivljenog preuzima manje količine droge te ju dovozi i prodaje na području Splita, ovisno o narudžbama kupaca.


Sedmookrivljeni se tereti za neovlašteno posjedovanje automatskog pištolja s ugrađenim prigušivačem pucnja i laserom te dva pripadajuća spremnika s 52 komada streljiva.


USKOK je u optužnici Županijskom sudu u Splitu predložio produljenje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika.