Petorka pod lupom

USKOK istražuje kako se u Kaznionici u Lepoglavi odvijao uhodani biznis unošenja nedozvoljenih predmeta

Šarlota Brnčić

Foto Marko Jurinec/PIXSELL

Foto Marko Jurinec/PIXSELL

Radilo se o mobitelima, steroidima, tvarima za smirenje, optičkim medijima s nelegalno snimljenim sadržajem.USKOK je, na temelju kaznene prijave PU varaždinske i u suradnji s Kaznionicom u Lepoglavi, donio rješenje o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana (rođenih 1966., 1971., 1982., 1978. i 1956. godine), a zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.


Kako su o slučaju službeno priopćili, osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od veljače 2021. do siječnja 2022., u Zagrebu i Lepoglavi, kao zaposlenik i ovlaštena osoba Kaznionice u Lepoglavi, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i sukladno prethodnom dogovoru s III. i IV. okr. o unošenju nedozvoljenih predmeta u prostorije Kaznionice za određenu novčanu nagradu, nedozvoljeno unosio predmete u prostorije Kaznionice i predavao ih okrivljenicima iako je znao da je unos takvih predmeta unutar prostorija Kaznionice te njihovo posjedovanje od strane zatvorenika zabranjeno, s kojim dogovorom je V. okr. bila upoznata.


Tako je I. okr., od neutvrđene osobe koju je odredio IV. okr., preuzeo mobitel sa dvije SIM kartice te dva papirnata fascikla u kojima su se nalazile kapsule anaboličnog steroida te tvari za smirenje, dok je od V. okr. preuzimao više preporučenih poštanskih pošiljki u kojima su se nalazili optički mediji s nelegalno snimljenim sadržajem, a koje je za potrebe III. okr., pripremala V. okr. i slala ih putem Hrvatske pošte. Nakon njihovog preuzimanja, I. okr. je koristeći se položajem službene osobe nedozvoljeno unosio predmete u prostorije Kaznionice i predavao ih okrivljenicima.
Osim toga, u razdoblju od kolovoza do prosinca 2021. u Lepoglavi, II. okr., kao zaposlenik i ovlaštena službena osoba Kaznionice u Lepoglavi, s ciljem da pogoduje III. okr., a potencijalno i drugim zatvorenicima, sukladno prethodnom dogovoru s III. okr. o unošenju nedozvoljenih predmeta u prostorije Kaznionice, s kojim je bila upoznata i V. okr., dostavljao dvojici zatvorenika neotvorene pismovne pošiljke koje su oni predavali III. okr., iako je znao da je unos takvih predmeta unutar prostorija Kaznionice i njihovo posjedovanje od strane zatvorenika zabranjeno.


Nakon što je u prostorijama Kaznionice preuzimao preporučene poštanske pošiljke u kojima su se nalazili DVD mediji s nelegalno snimljenim sadržajem, koje je na ime zatvorenika pripremala i putem Hrvatske pošte slala V. okr., I. okr. nije otvarao pošiljke i dostavljao ih u Odjel osiguranja radi pregleda, već ih je koristeći se položajem službene osobe, neotvorene dostavljao zatvorenicima koji su ih potom predavali III. okr.


USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika. Dvojica okrivljenika ranije su lišena slobode u drugim predmetima.