BJEGUNAC OPTUŽUJE BEZ DOKAZA

Uskok demantirao Zdravka Mamića: Nama dostavlja jedno, a medijima drugo, pa tvrdi da je “sve prijavljeno”

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Budući da je pravomoćno osuđeni Zdravko Mamić na posljednjoj konferenciji za novinare održanoj prije dva dana u Mostaru iznio i neke nove tvrdnje, Uskok navodi da mora poduzeti i dodatne radnje, što će i učiniti sukladno zakonskim odredbama.ZAGREB – Uskok je u četvrtak izvijestio da je odmah po primitku “prijenosne memorije”, u kojoj osuđenik Zdravko Marić navodno potkrepljuje svoje optužbe na račun sudaca, započeo s provjerama dok za nove Mamićeve tvrdnje, s konferencije za novinare, moraju poduzeti i dodatne radnje.


Od primitka prijenosne memorije (USB stick) do danas Uskok je, kako je priopćeno, uputio 118 zahtjeva za prikupljanje podataka, od kojih je prvih šest upućeno istog dana primitka te je do danas 31 osoba “ispitana u svojstvu građanina”.


Uz to, upućene su i četiri zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći, od kojih su tri upućene u listopadu 2020., priopćio je Uskok.
Naglašavaju da je, u odnosu na izjave o korumpiranosti pojedinih sudaca koje je sada pravomoćno osuđeni Mamić tijekom ljeta 2019. davao u javnosti, nakon njegovih javnih istupa, putem njegovog odvjetnika pozvan da te tvrdnje konkretizira i potkrijepi jer se radilo o općenitim tvrdnjama.


Međutim, Mamić i njegov odvjetnik tada to nisu učinili već Mamić s vremena na vrijeme, kada to njemu odgovara, u javnost dozira “nova otkrića i nove dokaze”.


Uskok ističe da je specijalizirano državno odvjetništvo i tijelo kaznenog progona i sukladno zakonskim odredbama te s pozornošću i savjesnošću pristupa zaprimljenim prijavama, dokumentaciji, materijalima, podnescima.


Slijedom toga, smatraju s pravnog stajališta i sa stajališta odnosa s javnošću, društveno neodgovornim od podnositelja da se jedno dostavlja Uskoku, a drugo u opširnijoj formi medijima i javnosti s napomenom da je “sve prijavljeno”.


Zbog fotografija s USB sticka, kojeg je osuđenik Zdravko Mamić dostavio DORH-u, a objavljene su u medijima, pokrenut će se stegovni postupak protiv sudaca osječkog Županijskog suda Darka Krušlina i Zvonka Vekića, doznaje se u četvrtak na tome sudu.


Predsjednik Županijskog suda Zvonko Vrban izjavio je novinarima kako će pokrenuti stegovne postupke protiv dvojice sudaca, jer ga na to obvezuje zakon i njegova odgovornost kao predsjednika toga suda.


Mamić je u listopadu dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a u utorak je, nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, suce osječkog Županijskog suda Zvonka Vekića i Darka Krušlina, a predsjednika toga suda Zvonka Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”


Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti sa sucima Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze, i da je o svemu obavijestio DORH.