Opreza nikad dosta

Umirovljenik ložio vatru za roštilj. Izmakla mu kontroli pa počela gorjeti suha trava i raslinje

Šarlota Brnčić

Sankcioniran je odgovarajućom novčanom kaznom, a srećom, vatrogasci su na vrijeme spriječili posljedice.U Gračacu, na otvorenom prostoru, 68-godišnjak je ložio vatru za roštilj, uslijed čega je vatra izmakla kontroli.


Proširila se i zahvatila suhu travu i raslinje, pri čemu je opožareno oko 50 m površine.


Požar su ugasili vatrogasci, nema materijalne štete, a 68-godišnjak je sankcioniran novčanom kaznom sukladno Županijskoj odluci i mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru.
Tijekom ljetnih mjeseci zbog velikih vrućina i visokih temperature postoji veća opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru.


Najčešći uzroci požara na otvorenom prostoru su nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave, korištenje otvorenih ložišta, roštilja, bacanje opušaka i slično.


Ovakvi se požari zbog nedovoljne pozornosti lako mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.


Iz policije stoga još jedanput upozoravaju građane i turiste da se pridržavaju zabrane paljenja vatre na otvorenom, da ne bacaju zapaljive predmete kroz prozore vozila, da provjere jesu li sve poduzeli da ne nastane požar te da vlastitim vozilima ne zatvaraju vatrogasne prilaze interventnim vozilima.