Pljačkaš

Uhvaćen serijski razbojnik, prijetio je pištoljem na plastične kuglice i skrivao se iza medicinske maske

Šarlota Brnčić

Ilustracija / Foto: Novi list

Ilustracija / Foto: Novi list

Pljačkao je ljekarne po ZagrebuPod sumnjom u niz razbojništava zagrebačka policija dovršila je krim istraživanje nad 40-godišnjakom.


Sumnja se da je 1. srpnja oko 17 sati, maskiran medicinskom maskom i šilt kapom te s medicinskom rukavicom navučenom na ruku došao u ljekarnu u Ulici Ilica u Zagrebu. Za vrijeme dok u njoj nije bilo kupaca ušao je u ljekarnu, otvorio vrata koja dijele prodajni prostor hodnika namijenjenog zaposlenicima te u zaposlenicu uperio plastični pištolj za ispaljivanje plastičnih kuglica i njime joj zaprijetio, nakon čega su došli do prodajnog pulta na kojem se nalaze dvije blagajničke ladice, pri čemu je oštećena u strahu za svoj život otvorila blagajničku ladicu iz nje uzela novac te ga stavila u PVC vrećicu koju joj je on donio sa sobom i predala mu ga.


Nakon što je, po nalogu osumnjičenog, otvorila i drugu blagajničku ladicu osumnjičeni je iz nje sam uzeo novac i stavio ga u PVC vrećicu, a potom je zaposlenici naredio da ga odvede do sefa i otključa ga što je ona i učinila da bi osumnjičeni i iz njega otuđio novac.
Primijetivši što se događa druga zaposlenica koja se u to vrijeme nalazila u ljekarni i koju osumnjičeni nije primijetio o događaju je obavijestila policiju i uključila dojavni alarmni sustav. Brzom reakcijom i žurnim dolaskom na mjesto događaja u namjeri da s novcem napusti ljekarnu osumnjičenog su zaustavili policijski službenici koji su ga na mjestu događaja uhitili i nad njime uporabili sredstva prisile, tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje, nakon čega je doveden u službene prostorije policije.


Daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je nekoliko dana ranije osumnjičeni počinio još dva razbojništva.


Naime, sumnja se da je 25. lipnja oko 18.15 sati došao u ljekarnu u Maksimirskoj ulici u Zagrebu. I ovaj put maskiran medicinskom maskom, šilt kapom i sunčanim naočalama te s medicinskom rukavicom na ruci, ušao je u ljekarnu za vrijeme dok u njoj nije bilo kupaca.


Po ulasku, prišao je dvjema zaposlenicama, u njih uperio plastični pištolj za ispaljivanje plastičnih kuglica te im naredio da mu daju novac, nakon čega su došli do prodajnog pulta na kojem se nalaze dvije blagajničke ladice, pri čemu je jedna zaposlenica iz straha za svoj život otvorila blagajničku ladicu iz koje je uzela novac.


Osumnjičeni je zatim od oštećene zatražio da otvori i drugu blagajnu što je ona učinila, nakon čega je on iz blagajne uzeo novac i pospremio ga u svoju torbicu. Potom je, sumnja se, s police otuđio dva pakiranja tableta pregabalina i dao se u bijeg.


Sljedećeg dana, također u večernjim satima, oko 19.50, došao je do ljekarne u Zelinskoj ulici u Zagrebu te maskiran kao i prethodnog dana, ušao u ljekarnu u trenutku dok u njoj nije bilo kupaca. Po ulasku, prišao je zaposlenici te joj zaprijetio plastičnim pištoljem za ispaljivanje plastičnih kuglica i naredio da mu preda novac.


Iz straha za svoj život ona je to i učinila, nakon čega je osumnjičeni iz skladišnog prostora otuđio 6 kutija tableta buprenorfina i dao se u bijeg.


Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 9.200 kuna.


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu.