Akcija riječke policije

Uhićena ekipa koja je dizala u zrak bankomate u Kostreni, Hreljinu, Dražicama, Lovranu…

P. N.

Bankomat u Dražicama raznesen je u ožujku / Snimio Roni BRMALJ

Bankomat u Dražicama raznesen je u ožujku / Snimio Roni BRMALJ

Uhićeni su Marko S. (41) koji se prije četiri godine “proslavio” bijegom iz švicarskog zatvora te Ilija J. (35), Danijel M. (37), Željko J. (31) i Krunoslav S. (32)Zbog niza provalničkih krađa u bankomate, kao i dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom od Kostrene, Hreljina i Lovrana sve do velikogoričkog Starog Čiča, Oroslavja i Jakovlja, danas rano ujutro počela je akcija riječke policije u kojoj su lisice na ruke u Zagrebu i okolici te u Zagorju stavljene i nekim starim policijskim znancima, piše Jutarnji list.


Uhićeni su Marko S. (41) koji se prije četiri godine “proslavio” bijegom iz švicarskog zatvora te Ilija J. (35), Danijel M. (37), Željko J. (31) i Krunoslav S. (32), piše Jutarnji list.


Uhićenu petorku sumnjiči se da su uz pomoć plina izazivali eksplozije u bankomatima iz kojih su uspješno u nekim slučajevima uzeli novac i to više od milijun kuna. Kako smo uspjeli doznati, do odabranih meta uglavnom su se dovozili automobilima koje bi za tu potrebu obično ukrali dan ranije.


Modus operandi
Tako im se 3. svibnja 2019. oko 3 ujutro u Kostreni na meti našao bankomat Erste banke u sklopu trgovine Brodokomerca. Uigrani tim provalnika dovezao se ukradenim Golfom, polugom su razbili stijenku trgovine i potom izbušili na bankomatu dvije rupe, točnije na vratašcima gdje se izbacuje novac. Kroz jednu su rupu provukli crijevo s plinom, a kroz drugu električni kabel pa su oba otvora ispunili plinom i električnim impulsom aktivirali zapaljivu smjesu izazvavši eksploziju.


Zatim su se i 7. siječnja ove godine okomili na Ersteov bankomat u Lovranu, gdje su nakon izbušenih rupa, puštanja plina i eksplozije ukrali pet uložaka s novcem, okoristivši se za nešto manje od 300.000 kuna.


Dvostruko većeg plijena od oko 600.000 kuna domogli su se 22. ožujka pred zoru u Dražicama kada su plinom, prema istom modus operandiju, “napali” Erste bankomat u sklopu Brodokomerc Nove. S izdašnim plijenom pobjegli su u ukradenoj Seat Ibizi koju je nekoliko dana kasnije u Viškovu pronašla policija. Auto je banda ostavila u šumi, a u njega su ugurali pokošenu travu i granje.


Snimke kamera


Istražitelji su od prve eksplozije bankomata temeljito istraživali i prikupili, neslužbeno doznajemo, korisne dokaze pa i snimke nadzornih kamera s autoceste, tj. naplatnih kućica na sporne datume, kao i snimke s videonadzora nekih trgovina i benzinskih na više lokacija.


– Istraga je tajna i u ovoj fazi o daljnjim potezima ne mogu govoriti – rekao je za Jutarnji list Milko Križanović, odvjetnik koji zastupa Iliju J.


Veljko Miljević, čiji je odvjetnički ured preuzeo obranu Marka S., pak, kaže da se obavljaju pretrage nekretnina.


– Uhićen je i trenutačno je u Rijeci, a o tužiteljstvu ovisi hoće li predložiti istražni zatvor – kaže Miljević.