Novi detalji

‘Ubojica izašao iz auta koji mu je prepriječio put’: Riječanin ubijen u Mozambiku tjednima primao prijetnje

P. N.Riječanin Alfred Musizza Fredi (49), koji je prošli petak s tri metka smaknut u Maputu, glavnom gradu Mozambika, posljednjih nekoliko tjedana primao je prijetnje smrću. Toliko je strahovao za život da je čak posljednjih dana prije likvidacije spavao u kući u nizu u sklopu hotelskog kompleksa ispred kojega je na kraju ubijen, piše Jutarnji list.


– Ne možemo vjerovati da je ubijen. Iza njega su ostali supruga i četvero djece koji će teško sve ovo proći. Pružena im je psihološka pomoć, ali i 24-satna policijska zaštita. Bila je to klasična ‘sačekuša’. Na novu lokaciju Alfred se preselio prošli tjedan. Promijenio je dnevnu rutinu, izlazio u drugo vrijeme, na posao odlazio drugim ulicama. Nakon izlaska iz kuće kobnog petka oko 13 sati krenuo je prema svojoj Toyoti Rav 4. S prednje strane mu je put prepriječila Toyota Ractis iz koje je išetao naoružani suvozač i upucao ga. Svjedok događaja za lokalne je medije ispričao da su ubojice bili svjetlije puti – rekao je za Jutarnji prijatelj ubijenog Musizza.


Pucnjava se dogodila stotinjam metara od srednje škole, a nesretni je Riječanin preminuo već do dolaska hitne pomoći. Susjedi otkrivaju i da su susjedi tijekom očevida policiji ispričali kako je automobil u kojem su bili ubojice nekoliko dana ranije kružio susjedstvom.
Kome se Musizza mogao zamjeriti. Sugovornik Jutarnjeg lista navodi da je bio povezan s političkom elitom Mozambika koja je, pak, u sprezi s lokalnim moćnicima.


– Posljednjih je tjedana Alfred bio očajan zbog poslovnih pothvata koji su mu stopirani. Jedno ministarstvo nekoj uglednoj stranoj kompaniji, koja se bavi eksplozivima i kontroliranim miniranjem i koju je on doveo u Mozambik, nije izdalo licencu za rad. Čekali su deset mjeseci pa su navodno lobisti od njega i poslovnih partnera tražili 300.000 američkih dolara kako bi utjecali da se sigurnosni i vojni aparat konačno trgne. Taj poslovni potez trebala je biti sigurna investicija u rudarstvo. Alfred se mučio i s naplatom potraživanja za radove montiranja antena za mobilnog operatera. Ostali su mu dužni, ali kako nikoga nije podmićivao od lobista, ostao je zakinut – dodaje.


Riječki prijatelji ubijenog muškarca kažu a se Alfred među prvima bavio satelitskim TV sustavima u Hrvatskoj, što ga je početkom 90-ih i odvelo u Afriku. U Rijeci je završio elektrotehničku srednju školu, a prijatelji ga opisuju kao “elektro geeka” koji se bavio računalima i pratio svjetske trendove. Prvo je radio u Harareu u Zimbabveu, da bi se potom preselio u Mozambik, gdje je posljednje desetljeće živio s obitelji.