Akcija PUPG

U tjedan dana evidentiran 221 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji. Kontrolirano 851 vozilo

Šarlota Brnčić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Od ukupnog broja, 219 su odrasle osobe, ali i dvoje djece.Policijski službenici za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske prošli tjedan proveli su akciju pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa u vožnji.


Za vrijeme akcije, od 4. do 10. travnja, kontrolirano je ukupno 851 vozilo. Pri tome je policija zatekla 221 osobu koje nisu koristile sigurnosni pojas u automobilima i to 203 osobe na prednjim sjedalima, dok njih 18 nisu koristili pojas na stražnjim sjedalima. Od ukupnog broja, 219 su odrasle osobe, a i dvoje djece je zatečeno na stražnjim sjedalima bez obveznog sigurnosnog pojasa.


Podsjećaju kako pravilno korištenje sigurnosnih pojaseva u vozilu nedvojbeno pridonosi smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima. Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu dužni koristiti sigurnosne pojaseve.
Vrlo važni elementi sigurnosti vozača i putnika u vozilima su sigurnosni pojasevi i oprema za prijevoz djece u vozilima. Pravilno korištenje dječjih sjedalica nužno je kako bi se povećala sigurnost djece u vozilima.


Analizom prometnih nesreća u kojima su stradala djeca utvrđeno je kako djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe.


Težini stradavanja također pridonosi nepoštivanje zakonskih odredbi, odnosno, djeca se prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana, nisu smještena u dječju sjedalicu ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.