Životinje na cesti

U samo par dana vozači na Kvarneru u čak pet navrata nalijetali na divljač. Policija poziva na oprez

Šarlota BrnčićU čak pet navrata, u svega nekoliko dana, vozači su na cestama naše županije imali »bliski susret« sa životinjama.


Tih pet sudara zbilo se na području Kostrene, Krka, Rupe i Viškova. Radilo se o tri automobila i teretnom vozilu koji su naletjeli na srne, dok je na području Krka vozač automobila imao nesreću u kojem je drugi akter bila ovca. Srećom, pritom nitko od vozača nije ozlijeđen, no pričinjena je nezanemariva materijalna šteta koja se procjenjuje se oko 16.500 kuna. Uginule životinje zbrinuli su lovnici nadležnih lovačkih društava.


Kako bi se što je više moguće spriječile ovakve nesreće, pozivaju se vozači da smanje brzinu na cestama, posebice po noći i ujutro, kada je i najveće kretanje životinja na nenaseljenim dijelovima uz prometnice. Podsjećamo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa.
Drugim riječima, ako je vozio neprilagođenom brzinom ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste) pokreće se prekršajni postupak protiv njega.