BOMBARDIRANJE GOSPIĆA

U Rijeci pokrenuta istraga protiv 63-godišnjeg državljanina Republike Srbije zbog ratnog zločina u Oluji

Šarlota Brnčić

Gospić / Foto Marko Dimic/PIXSELL

Gospić / Foto Marko Dimic/PIXSELLRIJEKA – Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon zaprimanja kaznene prijave Policijske uprave ličko-senjske i naknadnih izvida provedenih u suradnji sa službenicima ove policijske uprave, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 63-godišnjeg državljanina Republike Srbije zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.


Osnovano se sumnja da je da je okrivljenik 4. kolovoza 1995. kao zapovjednik 105. Vazduhoplovne brigade srpske vojske Krajine, zajedno sa danas pokojnim zapovjednikom 92. Mješovite avijacijske brigade vojske Republike srpske, iz razloga odmazde zbog djelovanja artiljerije Hrvatske vojske po vojnom aerodromu Udbina, donio odluku da se izvede bombardiranje grada Gospića bez posebno izabranih ciljeva.


Navedeni napad je obavljen istog dana u 17.20 sati kada je borbeni avion poletio sa aerodroma Udbina i djelovao bacanjem jedanaest bombi na samo središte Gospića, kojom prilikom je od eksplozija avio-bombi došlo do smrtnog stradavanja tri civilne osobe, a veći je broj civila zadobio teške i lake tjelesne ozljede.