Grozno

U parku u centru Zagreba silovali 15-godišnju djevojčicu, uhićena četvorica manijaka

Vanja Vesić, Portal Novi list

Ilustracija (ne prikazuje mjesto napada) / Foto Screenshot Google Maps

Ilustracija (ne prikazuje mjesto napada) / Foto Screenshot Google Maps

Uhićeni su 22-godišnjak, maloljetnik, 31-godišnjak i 30-godišnjakNesretna 15-godišnja djevojčica bila je žrtva silovanja i bludnih radnji u večernjim satima 12. kolovoza u parku u centru Zagreba iznad Tomićeve ulice, potvrdila je zagrebačka policija.


Napala su je četvorica muškaraca od kojih su dvojica, 22-godišnjak i jedan maloljetnik uhićeni i sprovedeni u istražni zatvor pod sumnjom za silovanje.


Druga dvojica zlostavljača 31-godišnjak i 30-godišnjak kazneno su prijavljeni su zbog sumnji da su tinejdžericu dirali po intimnim dijelovima tijela.


Kako su se branili napadači
Telegram neslužbeno doznaje da su napadači u policiji tvrdili da je djevojčica s njima imala dragovoljni seksualni odnos.


Povodom gnjusnog nedjela policija je upozorila da je od 1.siječnja do 31.srpnja ove godine na području PU zagrebačke prijavljeno 33 kaznenih djela silovanja od kojih dva ostala u pokušaju.


U odnosu na 33 žrtve kazneno je prijavljeno 16 napadača. Pet žrtava bile su maloljetne dobi, odnosno šest računajući i ovaj najnoviji seksualni napad koji se dogodio u središtu Zagreba.


“Podsjećamo, kod kaznenih djela silovanja moguće je da isti počinitelj u dužem razdoblju počini više djela na štetu iste žrtve, odnosno moguće je da više počinitelja počini djelo na štetu iste žrtve.


Međutim, svaki čin se tretira kao zasebno kazneno djelo. Prijavljena kaznena djela silovanja razriješena su u visokom postotku – razriješeno je 31 kazneno djelo ili 94 %.


Razriješeno 96% slučajeva


Inače, prošle cijele 2021. godine bilježimo 47 kaznenih djela (devet ostalo u pokušaju), od kojih je razriješeno 45 djela ili 96 %.


Prema kaznenim djelima silovanja, u smislu medijske pozornosti, policija se odnosi krajnje obazrivo pri čemu se primarno vodi briga o zaštiti identiteta osoba, a pogotovo žrtava takvih kaznenih s ciljem da se ne povrijede njihova prava ili ih se izloži dodatnoj viktimizaciji.


Ujedno prilikom potvrde o takvim događajima koristimo priliku upoznati javnost s brojnošću takvih kaznenih djela po kojima policija i druge nadležne službe postupaju daleko od očiju javnosti, uz naznaku da se prilikom takvog izvješćivanja ne objavljuju podaci koji bi mogli dovesti do identiteta žrtve, svjedoka ili počinitelja kao niti detalji samog događaja”, poručili su iz zagrebačke policije.