Nesreća kod Velike Gorice

U padu jedrilice poginuo 57-godišnji pilot

Ana Raić Knežević

U teškoj zrakoplovnoj nesreći što se danas poslijepodne dogodila kod Velike Gorice život je izgubio 57-godišnji pilot Željko KovačićZAGREB  U teškoj zrakoplovnoj nesreći što se danas poslijepodne dogodila kod Velike Gorice život je izgubio 57-godišnji pilot Željko Kovačić. 


Udes se dogodio oko 16.30 sati kod sjedišta Aero kluba Velika Gorica čiji je Kovačić bio član, a poginuo je u padu jedrilice koju je, kako doznajemo testirao.


Potpuno smrskana letjelica svjedočila je o snazi kojom je udarila u uzleno-sletnu stazu uz zgradu kluba.
Očevid na mjestu nesreće uz policijsku ekipu obavljala je i dežurna zamjenica Županijske državne odvjetnice u Zagrebu, a kako bi se utvrdile okolnosti udesa pozvan je i glavni inspektor za zrakoplovne nesreće Dinko Vodanović.


– Nismo još utvrdili što se točno dogodilo jer moramo rastaviti jedrilicu kako bismo ju pregledali. To možemo učiniti tek nakon što policija po nalogu zamjenice županijske državne odvjetnice obavi očevid, rekao nam je Vodanović po čijem je mišljenju već na samom mjestu nesreće bilo evidentno što se dogodilo, odnosno zbog čega je jedrilica pala.


Vrlo je izvjesno da je prilikom slijetanja pilot donio krivu procjenu, te je uslijed toga rep jedrilice udario o tlo. U idućem trenutku letjelica je nekontrolirano odbačena u zrak nakon čega je ponovno udarila u zemlju. Silina tog udara bila je pak tolika da se jedrilica raspala, a nesretni pilot zadobio je pri tome ozljede od kojih je na mjestu nesreće preminuo.


Letjelica je, kako doznajemo, samostalno slijetala, odnosno nije više bila zakačena za avion što je potrebno kod uzlijetanja.


Inače, ova se tragedija dogodila na dan kada u u Aero klubu Velika Gorica testirali svoje letjelice. Kao jedan od naiskusnijih pilota, s gotovo 40 godina letačkog iskustva, i Kovačić je sudjelovao u tom tzv. “tehničkom danu”. Želja da do kraja provjeri mogućnosti letjelice očito je kumovala krivoj procjeni koja se na kraju pokazala kobnom.


– Ne mogu vjerovati da je Cobra  (nadimak poginulog Kovačića op.a.)  stradao. Imao je toliko iskustva i bio je pravi zaljubljenik u letenje, kratko nam je rekao jedan od Kovačićevih prijatelja koji je stigao na mjesto nesreće.


Tragična je ironija da je Kovačić stradao upravo prilikom slijetanja jedrilicom jer je svojevremeno bio izrazito uspješan u natjecanjima u preciznom slijetanju.


To je izuzetno zahtjevno natjecanje koje predviđa slijetanje u obilježeno polje dugačko 90 metara i široko svega osam metara.


Riječ je o tradicionalnom natjecanju u domaćem klupskom jedriličarstvu tijekom kojeg se piloti jedrilica uvježbavaju za vanterenska slijetanja što su za njih vrlo česta. Moraju biti izuzetno uvježbani za ispravna slijetanja na vrlo kratke i uske površine.