Akcija

U međunarodnoj policijskoj akciji uhićena dva člana kriminalne organizacije koja je krijumčarila migrante

Šarlota Brnčić

Foto Pixsell

Foto PixsellDjelatnici Policijske uprave zagrebačke, Službe organiziranog kriminaliteta, u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, uz koordinaciju Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su opsežno međunarodno kriminalističko istraživanje na području Republike Hrvatske.


Krim-obrada je provedena nad dvije osobe, jednim tražiteljom azila u Hrvatskoj, državljaninom Afganistana starosti 30 godina i nad jednim strancem s privremenim boravkom u Hrvatskoj, državljaninom Pakistana starosti 32 godine, zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenih djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.


Istovremenom koordiniranom međunarodnom policijskom akcijom službenici Državne agencije za istrage i zaštitu Ministarstva sigurnosti u Bosni i Hercegovini proveli su kriminalističko istraživanje nad ukupno pet osoba s njihovog područja zbog istovjetnih kaznenih djela.
Naime, provođenje međunarodnog kriminalističkog istraživanja uslijedilo je na inicijativu policijskih službenika PU zagrebačke koji su tijekom svojih postupanja po problematici krijumčarenja ljudi utvrdili postojanje međunarodnog kriminalnog udruženja organiziranog sa svrhom i ciljem počinjenja kaznenih djela protuzakonitog prebacivanja ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku i dalje na prostor Republike Slovenije, odnosno u zemlje zapadne Europe.


Provedenim kriminalističkim istraživanjem došlo se do osnovane sumnje da su članovi zločinačkog udruženja s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, u vremenu od 4. listopada 2020. do 5. ožujka ove godine organizirali i obavljali prijevoz većeg broja stranih državljana, migranata koji nezakonito prelaze granicu s područja Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske, a potom Republike Slovenije, izvan graničnih prijelaza.


I to na način da su osumnjičenici s područja Bosne i Hercegovine pronalazili migrante koji nezakonito prelaze granicu, najčešće državljane Afganistana koji su pristajali uz plaćanje novčane naknade na nezakonito prebacivanje u neke od članica zemalja Europske Unije, nakon čega bi se organiziralo njihovo nezakonito prevoženje prvo do područja grada Bihaća, a potom njihovo nezakonito prebacivanje, izvan graničnih prijelaza, na područje Republike Hrvatske.


Po dolasku migranata koji su nezakonito prešli granicu na područje Republike Hrvatske, osumnjičeni članovi zločinačkog udruženja s područja Republike Hrvatske organizirali su njihovo daljnje prevoženje do granice s Republikom Slovenijom za što su angažirali vozače koji su ih najčešće prevozili s područja Ličko – senjske županije na područje Karlovačke ili Zagrebačke županije, u neposrednu blizinu državne granice s Republikom Slovenijom, odakle su isti nezakonito prelazili državnu granicu i ulazili na područje Republike Slovenije. Prijevoz migranata obavljao se uglavnom osobnim vozilima.


Na opisan način, članovi zločinačkog udruženja u utvrđenih devet navrata prokrijumčarili su kroz teritorij Republike Hrvatske, najmanje 51 ilegalnog migranta, za što su primili točno neutvrđen protupravno stečen novčani iznos, ne manji od 51.000 eura.


Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesena je kaznena prijava protiv dvije osobe, uz koju su privedeni pritvorskom nadzorniku, dok su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine protiv osoba s područja Bosne i Hercegovine, nadležnim državnim odvjetništvima podnijeli kaznene prijave protiv osumnjičenih osoba s njihovog područja.