Nezapamćeni sukob

U masovnoj tučnjavi torcidaša i policije gomila ozlijeđenih: “Vidjela sam svašta, ali ovo…”

Portal Novi list

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Dvije osobe su propucane, više je ozlijeđenih. U Karlovačkoj bolnici hospitaliziran je jedan navijač s težim ozljedama.Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče bila je zatvorena sve do 10 ujutro za sav promet nakon što se sinoć stotine torcidaša sukobilo s policijom u blizini odmorišta Desinec.


Ondje je nastao potpuni kaos, dvije osobe su propucane, a više ih je ozlijeđeno nakon što su navijači iz Torcide nasrnuli na policajce, koji su se morali braniti vatrenim oružjem. U sukobu je ozlijeđeno i desetak policajaca.

U Karlovačkoj bolnici hospitaliziran je jedan navijač s težim ozljedama, doznaje HRT.


Kako neslužbeno doznaje Index, jedan navijač propucan je u nogu, a drugi kod rebara.Andrea Jakičić upravo je u to vrijeme došla u smjenu na obližnju benzinsku crpku.


“Bilo ih je strašno puno, specijalaca i policije i navijača. Mislim da su uništili kafić, nešto vani. Uspjeli su se smiriti. Promet je otvoren, normalno se automobili kreću.


Vidjela sam svašta, ali na ovaj način – ne”, rekla je Jakičić za HRT.


Čahure, krhotine boca…


Cijelu noć trajao je očevid. Na cesti je nakon nezapamćenog okršaja navijača i policije ostao veći broj čahura, neslužbeno doznaje Jutarnji.


Čišćenje je potrajalo, pa je HAK izvijestio da je promet autocestom ponovo otvoren tek u 10 sati. No, odmorište Desinec ostat će zatvoreno do daljnjega, odnosno dok policija ne obavi sve u vezi s istraživanjem.Nakon sukoba ondje su ostale krhotine razbijenih boca, prometnih znakova i drugog inventara. Vide se i odbačeni vatrogasni aparata.


Do sukoba torcidaša i policije koja ih je pratila u Split nakon utakmice u Maksimiru došlo je oko 21.35 sati. Policija se o svemu oglasila službenim priopćenjem, a za danas su najavili pressicu.“Dana 21. svibnja oko 21.35 sati, tijekom organizirane preprate oko 1.600 navijača HNK Hajduk u autobusima, kombi vozilima i osobnim automobilima s utakmice u Zagrebu, samoinicijativno su stali na autocesti A1 kod odmorišta Desinec i na taj način blokirali sve trake autoceste u smjeru Karlovca.


“Napalo nas je nekoliko stotina navijača”


Potom je, oglušivši se na njihova upozorenja i naredbe, nekoliko stotina njih napalo tjelesnom snagom i predmetima pogodnim za nanošenje ozljeda, policijske službenike iz više policijskih uprava koji su ih pratili.Policijski su službenici radi odbijanja napada na sebe prema više osoba uporabili sredstva prisile, uključujući i vatreno oružje, nakon čega je praćena kolona ponovno stavljena pod nadzor.


U tijeku je identifikacija i privođenje osumnjičenika za kaznena djela i prekršaje.


Do sada je utvrđeno da je došlo do ranjavanja, najvjerojatnije od vatrenog oružja, dvije osobe koje su neposredno sudjelovale u napadu na policijske službenike te je ozlijeđeno 10-ak policijskih službenika.


Ozlijeđeni izvan životne opasnosti


Svi ozlijeđeni su izvan životne opasnosti.


Pri stavljanju događaja pod nadzor, promet je na toj dionici autoceste bio zatvoren i preusmjeren na alternativne pravce.Očevid i kriminalističko istraživanje su u tijeku”, priopćila je zagrebačka policija.


Čitatelj Indexa opisao je kaos koji su izazvali torcidaši: “Letjele su dimne bombe, naoružavali su se pred nama. Ovdje ima i male djece u vozilima”.


Druga čitateljica Indexa opisala je kako je sve počelo.


“Prošli smo naplatne i čudili se što se stvara čep u prometu. Nekoliko kombija i vozila štopali su promet, vozili smo oko 45-50 na sat.


“Izlazili su kao mravi”


Zatim su se zaustavili jedan uz drugoga u dva reda iza izlaza s pumpe Desinec. Odjednom su sa svih strana počeli izlaziti kao mravi.


Bili smo prvi iza njih i nije bilo nimalo ugodno, iskreno ja sam bila prestravljena. Krenuli su pješice prema pumpi i policijskom vozilu”, opisala je čitateljica Indexa.


Foto Emica Elvedji/PIXSELL


Nisu se, kaže previše okretali i gledali, jer su bili svuda oko njih.


“Stajali smo tako najmanje 20 minuta. Netko od njih nas je zamijetio i rekao nam da krenemo. Pomaknuli su vozila malo u stranu i propustili nas i, koliko sam vidjela, još jedno vozilo.


“Bila sam prestravljena zbog sina”


Bio je sin s nama i najviše sam bila prestravljena zbog njega.


Samo da napomenem da sam prije svega zvala 112 i nitko nije odgovorio. Zatim na 192 gdje se nakon dugog zvonjenja javio službenik koji je bio izrazito neugodan.


Foto Goran Stanzl/PIXSELL


Kad su počeli izlaziti, ponovno sam zvala 192 i molila da netko dođe i oslobodi put jer smo vidjeli da je na parkiralištu bilo policijskih vozila. Nitko nije došao”, ispričala je za Index.


Zahvaljuje se osobama koje su im pomogle i propustile ih dalje.