Suđenje Filipu Zavadlavu

Trostruki ubojica se nije očitovao o krivnji: ‘Po zakonu to znači da se ne osjeća krivim…’

Hina

foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Na raspravu 12. kolovoza pozvani su roditelji ubijenih i tri svjedoka optužbe, a 13. kolovoza još 6 svjedoka optužbe i ta će rasprava biti otvorena za novinare...SPLIT – Suđenje Filipu Zavadlavu, za trostruko ubojstvo u središtu Splita u siječnju ove godine, počet će 12 kolovoza, odlučeno je na pripremnom ročištu na splitskom Županijskom sudu na kojem se Zavadlav u četvrtak nije očitovao o krivnji.


“Zavadlav je iskoristio svoje pravo da se ne želi u ovom trenutku očitovati o krivnji. Obrana optuženika nije se suglasila s čitanjem iskaza svjedoka i vještaka te će oni biti ispitani na raspravi pred raspravnim vijećem.


Na raspravu 12. kolovoza pozvani su roditelji ubijenih i tri svjedoka optužbe, a 13. kolovoza još 6 svjedoka optužbe i ta će rasprava biti otvorena za novinare,” izjavio je glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin nakon završetka današnjeg pripremnog ročišta koje je bilo zatvoreno za medije.


Obrana nije predlagala nove svjedoke
Po njegovim riječima, obrana optuženoga Zavadlava za sada nije predlagala nikakve svjedoke mimo onih koji su navedeni u optužnici, a tužitelj – zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Žarko Štrbac je predložio još nekoliko svjedoka naknadno koji nisu ispitani tijekom istražnog postupka.


“Nakon završetka današnjeg ročišta Zavadlav je vraćen u zatvor u Gospić i nije bilo nikakvih sigurnosnih zapreka na pripremnom ročištu,” kazao je Mešin.


Istaknuo je kako će Zavadlav morati doći na raspravu, a u nadležnosti je zatvorskog sustava da odluči kako će on biti dovezen iz Gospića u Split i hoće li nakon ročišta 12. kolovoza ostati u Splitu do nastavka rasprave dan kasnije.


Zapisnik o iskazima svjedoka


Branitelj optuženog, Branko Šerić, je potvrdio kako se Zavadlav na pripremnom ročištu nije očitovao o krivnji a to, kako je objasnio odvjetnik, “po zakonu znači da se ne osjeća krivim”.


Šerić je također kazao da je zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Žarko Štrbac, koji zastupa optužnicu, predložio da se u raspravi pročita zapisnik o iskazima svjedoka s čime se on kao branitelj nije složio te će svjedoci biti ispitani u raspravi.


37 metaka


Zavadlava optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti da je 11. siječnja s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića. Prvu dvojicu je ubio dok su se nalazili na motoru u Šperunu, a trećeg, također na motoru, smaknuo je koju minutu kasnije u Varošu.


Uhićen je iste večeri nedaleko sjedišta policije te je odmah prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagreb gdje je utvrđeno da je u vrijeme izvršenja kaznenog djela bio bitno smanjeno ubrojiv.