Prometni problemi u Istri

Troje vozača imalo bliski susret sa srnama, a četvrti naletio na psa

Šarlota Brnčić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Oko 6.55 sati, na državnoj cesti iz smjera Lupoglava prema Buzetu, 43-godišnja vozačica upravljala je Seatom, pulske registarske oznake te je u blagom zavoju udarila u srnu koja je pretrčavala kolnik. Stradalu životinju preuzeo je lovočuvarNa području Istre jučer su se dogodila četiri naleta na životinje te stoga policija poziva vozače na oprez. Kako su priopćili iz PU Istarske, troje vozača naletjelo je automobilima na srne, dok je jedan vozač udario u psa.


Oko 6.55 sati, na državnoj cesti iz smjera Lupoglava prema Buzetu, 43-godišnja vozačica upravljala je Seatom, pulske registarske oznake te je u blagom zavoju udarila u srnu koja je pretrčavala kolnik. Stradalu životinju preuzeo je lovočuvar.


Drugi nalet na srnu dogodio se oko 20.50 sati na županijskoj cesti, kada je 45-godišnja slovenska državljanka upravljala Citroenom, slovenske registarske oznake iz smjera Buja prema naselju Triban. Na ravnom dijelu ceste vozačici je na cestu istrčala srna, koja se nakon sudara udaljila.
S mjesta događaja udaljila se i srna koja je oko 21.40 sati kod Barbana istrčala na cestu 43-godišnjaku. Muškarac je upravljao Peugeotom, pulske registarske oznake iz smjera Žminja prema Barbanu te mu je iznenada na kolnik istrčala srna i sudarila se s vozilom.


Na području Pule, na kružnom toku Premanturske ceste s Ulicom Marsovo polje, 47-godišnjem vozaču je oko 11 sati na cestu istrčao pas nepoznatog vlasnika koji se, nakon što je u njega udario automobil, udaljio s mjesta događaja.


U svim slučajevima vozačima je nastala materijalna šteta na vozilima te Policijska uprava istarska upozorava vozače da, kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, obrate pozornost na cestama izvan naselja na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači.


Napominju da vozač, koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ukoliko se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja.