Tragedija kod Čakovca

Troje uhićenih nakon smrtonosne pucnjave romskom naselju u Paragu; jedan od njih je maloljetnik

Hina

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Uhićene osobe nisu se opirale, dvije su otprije poznate policiji, a jedna je maloljetnik. Kriminalističko istraživanje je u tijekuU sinoćnjoj pucnjavi u romskom naselju Parag jedna je žena preminula od zadobivenih ozljeda, pet je osoba s prostrijelnim ranama u Županijskoj bolnici Čakovec, a tri su osobe uhićene, među kojima je i ona koja je pucala, rečeno je na konferenciji za novinare Policijske uprave međimurske.


Načelnik međimurske policijske uprave Ivan Sokač kazao je da se prilikom zaprimanje dojave u 20,54 sati u pozadini čula pucnjava, odnosno rafalna paljba, te su na mjesto događanja upućeni djelatnici temeljne policije i jedna grupa djelatnika interventne jedinice policije, a u pomoć su pristigli pripadnici interventne jedinice PU varaždinske, a kasnije i antiterorističke jedinice Lučko.


“Utvrđeno je da je došlo do tučnjave i pucanja iz vatrenog oružja u zrak i prema grupi ljudi. U toj pucnjavi šest osoba zadobilo je prostrijelne rane. Jedna osoba je preminula”, rekao je Sokač i dodao da je još jedna osoba zadobila ozljede u tučnjavi.
“Tri osobe među kojima je i osoba koja je pucala, udaljile su se s mjesta događaja. Osobe su locirane nekoliko kilometara od samog događaja i lišene slobode. Pretragom terena naknadno je pronađeno oružje iz kojeg je pucano”, kazao je Sokač.


Uhićene osobe nisu se opirale, dvije su otprije poznate policiji, a jedna je maloljetnik. Kriminalističko istraživanje je u tijeku.


Na novinarski upit da je saborski zastupnik Veljko Kajtazi već ranije upozoravao da bi se nešto takvo moglo dogoditi, Sokač je odgovorio da ne bježe od činjenice da je sigurnosna situacija na području romskih naselja složena i narušena.


“Mi smo unatrag mjesec dana u 41 slučaju intervenirali samo u tom naselju, a dojava je puno više i gotovo svakodnevno imamo intervencije”, rekao je načelnik međimurske policije.


Faber: Politikanstvo i izbjegavanje odgovornosti


Savjetnik ministra Vladimir Faber smatra da se radi o politikanstvu i izbjegavanju vlastite suodgovornosti.


“Što znači reći da sam dao sam informaciju da u naselju ima oružja? I u drugim naseljima ima oružja, ima i trgovine ljudima, zlostavljanja djece i obiteljskog naselja, kamatarenja, lihvarskih ugovora, svaki dan narušavanja javnog reda i mira”, rekao je Faber i dodao da je PU međimurska u zadnjih pet godina oduzela 37 komada zabranjenog oružja, pušaka, automatskih i poluautomatskih pušaka, puškomitraljeza i ostalog oružja.


Kazao je da je samo jedan počinitelj u tih pet godina kažnjen zatvorskom bezuvjetnom kaznom, a svi ostali postupci okončani su uvjetnim kaznama ili radom za opće dobro ili su još u tijeku.


“Ono što jest problem je zašto gospodin Kajtazi pa i drugi dušebrižnici ne kažu ‘ta i ta osoba ima oružje’. Onda mi eventualno možemo dobiti sudski nalog. Policija ne može ući ni u čiji dom, prostor, stan, kuću, štagalj, bilo gdje bez sudskog naloga“, kazao je Faber.


Dodao je da istraživanja pokazuju da je stopa kriminaliteta u Međimurju, u zoni romskih naselja, dvostruko veća od prosječne, ali i da je dobra vijest da se stopa kriminaliteta smanjuje zadnje dvije godine.