Sraz kamiona i automoila

TRAGEDIJA NA VIJADUKTU ZEČEVE DRAGE Sudar odnio dva života; dvosmjerni promet jednom trakom bio je koban

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Nedvojbeno je da će istraga utvrditi sve pojedinosti, ali je i prije njenog okončanja jasno da je do nesreće došlo zato što se na vijaduktu vozilo dvosmjerno. Taj je vijadukt i inače „mamac“ za ljubitelje brze vožnjeNa inače prekrasnom vijaduktu Zečeve drage danas se u ranim prijepodnevnim satima dogodila – smrt. Pojedinosti oko tragične prometne nesreće koja je uzela dva života bit će poznate nakon što policijska istraga utvrdi sve činjenice, ali ono što je već sada sigurno je da se tom vijadkutu, smještenom između Vrbovskog i Bosiljeva, dogodio sraz kamiona splitskih registracija i osobnog automobila zagrebačkih registarskih tablica. Kamion se kretao u smjeru Rijeke, osobni automobil prema Zagrebu, a tko je skrenuo na čiju stranu utvrdit će istraga.


Naravno, tragični je udar bio moguć iz jednostavnog razloga što se na susjednom traku vijadukta odvijaju radovi uređenja prometnice pa je stoga promet preusmjeren na jednu traku vijadukta na kojoj se odvijao dvosmjerno. I to je, uz pojedinosti koje će biti utvrđene istragom, bilo dovoljno za užasne prijepodnevne scene.


Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Kamion je nakon udarca u osobno vozilo završio „zalijepljen“ na ogradu vijadukta. Osobno vozilo također se nalazilo uz rub vijadukta, ali u prepriječenom položaju. Nesreća se dogodila oko 9 sati i vrlo brzo na mjesto tragedije izašli su djelatnici policije i vatrogasci iz Vrbovskog te službi Autoceste Zagreb – Rijeka. Nažalost, za nastradale više nije bilo pomoći i sve što se moglo učiniti bilo je regulirati promet, odnosno zaustaviti odvijanje prometa tim dijelom autoceste, a to znači da su putnici prema Rijeci „silazili“ s autoceste u Bosiljevu, a oni koji su se kretali prema Zagrebu silazili su u Vrbovskom.


Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ
Poprište nesreće pružalo je tjeskoban i tužan dojam, a one najosnovnije podatke o tragediji novinarima je rekla Miroslava Preuc, dežurna zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Rijeci. „U prometnoj nesreći koja se dogodila u jutarnjim satima na autocesti A6 na vijaduktu Zečeve drage sudjelovala su dva vozila – jedno teretno i jedno osobno. Nažalost, dvije osobe iz osobnog vozila su pri tom poginule. Svi sudionici prometne nesreće državljani su Republike Hrvatske, a zbog provođenja očevidnih radnji cesta je na ovom dijelu bila zatvorena od 9 sati pa do kraja uvida.“, rekla je zamjenica državnog odvjetnika u Rijeci.


Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Nedvojbeno je da će istraga utvrditi sve pojedinosti, ali je i prije njenog okončanja jasno da je do nesreće došlo zato što se na vijaduktu vozilo dvosmjerno. Taj je vijadukt i inače „mamac“ za ljubitelje brze vožnje jer se pogled pruža daleko unaprijed, cesta je gotovo pa potpuno ravna i tu se često stisne gas. Često se i plati kazna jer su baš tu kontrole češće budući da i policija zna da se tu vozači „opuste“. Da li se nešto takvo dogodilo i ovom prilikom, da li su vozači „potegnuli“ iznad dozvoljene brzine, sigurno će pokazati istraga. No, ono zbog čega mnogi gunđaju su zaista česti, po mnogima i prečesti radovi koji autocestu Rijeka-Zagreb čine poluautocestom jer se na lijepom broju kilometara mora voziti dvosmjerno, budući da na susjednom traku traju radovi. Ovo „traju“ treba shvatiti uvjetno jer se često ne vidi ni strojeva, ni radnika, ali je promet ipak preusmjeren na jedan trak. Baš tako danas je izgledalo i na Zečevim dragama. Vozi se jednim dijelom vijadukta, a na drugom ni mačke, ni psa…


Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ